VOZAČE UPLAŠILA NAJAVA SAOBRAĆAJACA: Sami skidaju folije sa zatamnjenih stakala, da ne bi plaćali ateste

Autor: Novosti, Republika

Vesti

01.02.2018

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači koji su imali folije kojim su zatamnjivali stakla mahom se odlučuju da ih skinu kako bi izbegli plaćanje atesta za folije ili da bi izbegli kazne, a sve zbog odluke kojom je saobraćajna policija pooštrila kontrolu takvih vozila.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako za atest treba 7.500 dinara, plus 9.000 za papirologiju, što je najmanje 16.500 dinara, ili skoro 150 evra, i ozbiljan je udarac na džep vozača.

Zbog toga se u proseku dnevno oko 30 vozača odluči da skine tamne folije.

- Svakodnevno nam dođe više desetina vlasnika vozila sa željom da skidanjem folija izbegnu ili kaznu koja im sleduje ili pak plaćanje nerazumno skupog atesta za folije - kaže Dragan S. iz poznatog servisa specijalizovanog za auto-stakla.

Majstori kažu da postupak nije nimalo jednostavan zbog jakog lepka koji spaja folije sa staklenim površinama, a samim tim nije ni jeftin.

- Da bih uradio atest na folije koje sam zalepio pre dve godine i platio ih 150 evra, treba mi potvrda proizvođača, koji traži 7.500 dinara, zatim bi trebalo da platim Agenciji za bezbednost saobraćaja i AMSS za potvrde, dozvole i atest, još oko devet hiljada dinara. Zato sam odlučio da ih skinem - kaže jedan od vozača.

Ni operacija skidanja nije jeftina, kao ni atest

- Traže mi 500 dinara po staklu, pa ću platiti 1.500 dinara, a na drugim mestima cene idu i do 3.000 dinara. Posle toga sledi novi tehnički pregled i za to će da mi uzmu 800 dinara. Ali jeftinije je od kazni i atestiranja - kaže sagovornik.

- Upozoravamo sve klijente na mogućnost da im se prilikom odlepljivanja folija sa zadnjeg stakla uništi grejač, a tada moraju da menjaju staklo. Cene se, u zavisnosti od vozila, kreću od 200 do 1.500 evra za novo staklo - kaže Zoran M.

Bilo je i slučajeva da vozača zaustavi policija, da plati kaznu pa na kraju ode da uradi atest folije.

Međutim, ispostavi se i da folije zbog refleksije koju imaju ne mogu ni da prođu pregled u AMSS i da na kraju vozač ne dobije atest. Tada sleduje skidanje folija i, kao po pravilu, one se veoma teško skidaju pa je dodatni trošak, u vidu kupovine zadnjeg stakla, neminovan.

- Jedan klijent je, računajući kaznu, neuspešno atestiranje, skidanje folija i kupovinu novog stakla, iskeširao 1.000 evra - tvrdi majstor iz servisa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading