USPEH LEKARA INSTITUTA "DEDINJE": Kroz krvni sud povezali srce sa plućima!

Autor: novosti.rs

Vesti

01.02.2018

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" uspešno su danas izveli ugradnju valvule na mestu gde se srce spaja s plućima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Srpski lekari izveli zahvat koji nije niko na prostorima bivše Juge/Foto: Ilustracija

Operacija je urađena dvadesetšestogodišnjoj pacijentkinji iz Knića, koja se, nakon intervencije, uspešno oporavlja i za dva dana će biti otpuštena iz bolnice.

Zahvat prvi put izveden na prostorima bivše Juge

Lekari sa ovog Instituta kažu da je intervencija izvedena prvi put na prostorima bivše Jugoslavije sa izuzetkom Slovenije.

Prof. dr Predrag Ostojić je rekao da lekari ove ustanove imaju razloga za samouverenost jer su uspešno uradili intervenciju za koju je neophodna velika veština potkrepljena znanjem.

U timu lekara bio je i dr Ljupčo Mangovski, anesteziju je vodio dr Srđan Tanjga, a dijagnostiku dr Ljiljana Jovović.

- Celokupna intervencija koja je izuzetno zahtevna rađena je kroz venu pacijentkinje - pojašnjava dr Mangovski. - Pripreme za zahvat traju skoro sat vremena, jer se takođe izvode kroz krvni sud, a sama intervencija nadovezivanja zaliska ili valvule na plućnu arteriju oko dva i po sata.

Spasena mlada majka

Doktorka Ljiljana Jovović zadužena za dijagnostiku strukturnih bolesti srca kaže da je srećna jer je jednoj mladoj ženi, majci dvoje dece, omogućen normalan život bez komplikacija.

- Pacijentkinja je rođena bez plućne valvule i prvi put je operisana kao dete - kaže dr Jovović. - Stanje srca joj se s godinama pogoršavalo i teško je podnosila fizički napor. Sada će neometano, kao potpuno zdrava moći da nastavi život. Reč je o složenoj intervenciji, ali je za pacijenta ona minimalno invazivna i već posle samo dva dana u bolnici, pacijent može da ide kući.

Oko desetak zahvata godišnje

Na Institutu "Dedinje" procenjuju da će godišnje izvoditi oko desetak ovih zahvata.

Ove intervencije su komforne i omogućavaju brz oporavak, pa su stoga posebno važne za mlađe pacijente i decu sa kompleksnim urođenim srčanim manama kojima je tokom vremena došlo do degeneracije i disfunkcije plućnog zaliska.

Takođe, ugradnja plućne valvule može da se radi i kod pacijenata kod kojih postoji značajno propuštanje, odnosno vraćanje krvi kroz zalistak, što dovodi do proširenja srca, popuštanja desne komore i poremećaja srčanog ritma.

Plućna valvula izrađena je od sto odsto biološkog materijala, tačnije od goveđeg krvnog suda. Jednom kada se ugradi omogućava pacijentu život bez komlikacija 10 do 15 godina. Prednost je što kada dođe do poremećaja u radu ugrađenog plućnog zaliska, on više puta može da se zameni novim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading