Šarčević: Uhvatili smo korak sa svetom

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.01.2018

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Sharčević povodom školske slave Svetog Save posetio je Treću beogradsku gimnaziju na Vračaru gde je izrazio uverenje da je Srbija u oblasti obrazovanja uhvatila korak sa svetom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Mladen Šarčević

Šarčević je čestitao školsku slavu učenicima, studentima, profesorima, dekanima i direktorima koji danas slave Svetog Savu i govoreći o značaju Svetosavlja kazao da je najveći značaj duhovnost koja mora da se neguje.

- To je ono što mi zovemo vaspitanje, građenje ličnosti, to su one moralne, ljudske vrednosti, koje već vekovima prenose naši preci. Sve drugo je nadgradnja. Kada imate jednog dobrog čoveka, dobru ličnost, čoveka posvećenog moralnim vrednostima, lako ćete ga obrazovati i učiniti uspešnim u životu - rekao je Šarčević.

Ministar je naveo da je mnogo toga učinjeno na unapređenju obrazovanja, da sledi još promena, ali da veruje da je Srbija, kada je reč o obrazovanju, uhvatila korak sa razvijenim svetom. 


On je dodao da je reforma gimnazija bila nužna te da je Ministarstvo uradilo ogroman posao po tom pitanju i napravilo strategiju za period do 2030. godine u koju su unete mnoge promene jer, kako je objasnio dosadašnja gimnazija nije dala onaj rezultat koja se ranijim strategijama očekivala.

- Do 2020. godine bismo trebali da dođemo do kvote da 40 posto svih srednjoškolaca bude gimnazijski obrazovano da bismo povećali kvotu visoko obrazovanih ljudi u Srbiji, ali se tu desilo da je primat preuzela srednja stručna škola i onda nismo dobili ni kvalitet - naveo je Šarčević.

On je dodao da je problem bio u neatraktivnosti gimnazija kod đaka, koji su se izjasnili Ministarstvu da je ono što zameraju tim školama to da svi sve uče na isti način te da nemaju priliku da od prve godine uče nešto drugo.

Domaćin slave, predsednik gradske opštine Vračar Milan Nedeljković, istakao je da mu je velika čast što je domaćin u Trećoj beogradskoj gimnaziji, koja je čuvena i po tome što je jedna od najstarijih gimnazija, osnovana 1859. godine.

- Ova Gimnazija je značajna i po učenicima koji su sticali znanje u ovoj Gimnaziji, kao što su Momo Kapor, Borislav Pekić i drugi. Ovde su i čuveni akademici i profesori predavali, Josif Pančić, Živojin Mišić, Stevan Sremac - kazao je Nedeljković.


On je dodao da je veličina ove Gimnazije i u tome što pruža sveobuhvatno znanje. 

Obeležavanju Savindana u Trećoj beogradskoj gimnaziji prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda Slavko Gak, koji je poručio da će obrazovanje uvek biti prioritet Grada Beograda.

Gak je istakao da je ovo godina kada fokus ostaje na kapitalnim investicijama kako u školama tako i u vrtićima i dodao da će se ove godine nastaviti rekonstrukcije, sanacije i adaptacije škola, što je započeto prošle godine potpunom obnovom dve škole u Grockoj.

- Ove godine imamo spremnih 13 projekata vrednosti 170 miliona dinara, a počinjemo i projekat obnove fasada jer želimo da nam škole budu i lepe - rekao je Gak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading