Klinika za neurohirurgiju KC Niš dobila savremeni aparat

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.01.2018

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klinika za neurohirurgiju KC Niš dobila je najsavremeniji aparat - Kjuzi aparat, koji omogućava da se rade najkomplikovanije procedure na mozgu te pacijenti više neće morati da odlaze u druge centre u Srbiji na operacije.

RepublikaFoto: Tanjug
I u Upravi KC Niš ističu da je ovo zaista velika stvar za razvoj i unapređenje neurohirurških procedura koje će hirurzi obavljati u novoopremljenom prostoru

Aparat je već namontiran u operacionoj sali za neurohirurgiju, a nakon aplikativne obuke i zvanično će početi da se koristi.

- Više neće biti potrebe za slanjem pacijenata na operacije u druge zdravstvene centre, jer ćemo sada uz pomoć Kjuzi aparata i neurohirurškog mikroskopa raditi i najkomplikovanije procedure, tačno ćemo moći da lociramo i napravimo razliku između zdravog i bolesnog tkiva mozga - istakla je doc.dr Vesna Nikolov, direktorka Klinike za neurohirurgiju KC Niš.

RepublikaFoto: Tanjug
Plan je da celokupno osoblje Klinike, a pre svega hirurzi, prođu dvonedeljnu aplikativnu obuku, nakon čega će, kako tvrde i lekari ali i edukatori, biti potpuno spremni za rad.

I u Upravi KC Niš ističu da je ovo zaista velika stvar za razvoj i unapređenje neurohirurških procedura koje će hirurzi obavljati u novoopremljenom prostoru.


Direktor KC NIš Zoran Radovanović kaže da uz jedan od najsavremenijih neurohirurških mikroskopa na svetu, kojim je nabavljen zahvaljujući razumevanju države pre otvaranje novog objekta, Kjuzi će pružiti dodatne mogućnosti za rad i izvođenje najkomplikovanijih operativnih zahvata.

- Tako da ćemo u našim salama moći ubuduće da zbrinemo sve pacijente sa juga i jugoistoka zemlje - istakao je Radovanović.

U saopštenju KC Niš se navodi da je tržišna vrednost aparata 17 miliona dinara, a on je nakon dogovora Uprave KC Niš sa Ministarstvom zdravlja, Klinici za neurohirurgiju trenutno dat na besplatno korišćenje na četiri meseca.

- Rukovodstvo ima u planu da učini sve, da Kjuza i zvanično postane vlasništvo Ustanove - navodi se u saopštenju KC Niš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading