SUZANA PAUNOVIĆ U ŽENEVI: Na KiM se ne poštuju ljudska prava

Autor: Republika

Vesti

24.01.2018

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delegacija Republike Srbije koju predvodi Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije predstavila je danas u Ženevi državni izveštaj za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) Savetu za ljudska prava UN.

RepublikaFoto: Republika
Delegacija Srbije u Ženevi 

Delegaciju Republike Srbije čine predstavnici ministarstava zaduženih za oblast pravosuđa, socijalne zaštite i rada, obrazovanja, spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, kulture i informisanja, građevinarstva, zdravlja, državne uprave i lokalne samouprave.

- U delegaciji Republike Srbije su i predstavnici državnih organa zaduženih za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, izvršenje krivičnih sankcija, izbeglice i migracije, kao i predstavnici Vrhovnog kasacionog suda i Republičkog javnog tužilaštva - navela je Paunović. 

Ozbiljna priprema

Republika Srbija je sa velikom odgovornošću pristupila pripremama za treći ciklus UPR, koje su trajale duže od pola godine.

- Izveštaj za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda Vlada Srbije usvojila je sednici održanoj 31. oktobra 2017. godine, a njegovom izradom koordinirala je Kancelarija za ljudska i manjinska prava -  rekla je Paunović. 

Kako je dodala, izveštaj je nastao kao rezultat zajedničkog rada predstavnika ministarstava i službi Vlade.

- U okviru procesa izrade izveštaja održani su konsultativni sastanci sa svim predstavnicima resora koji su zaduženi za realizaciju preporuka, Skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, nezavisnih državnih organa i organizacijama civilnog društva - objasnila je Paunović.

Izveštaj je javno predstavljen na javnom slušanju u okviru sednice Vladinog Saveta za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava i bio dostupan stručnoj i široj javnosti na internet stranici Kancelarije za ljudska i manjinska prava. 

Za dijalog sa delegacijom Republike Srbije se prijavilo 86 zemalja članica UN, koje su postavljale pitanja delegaciji i davale preporuke tokom interaktivnog dijaloga. Čitav dijalog posvećen je razmatranju izveštaja Republike Srbije kao članice UN, a pored toga razmatrana su i 2 izveštaja o Srbiji Kancelarije visokog komesara za ljudska prava UN.

- Jedan izveštaj zasniva se na informacijama koje je Kancelarije visokog komesara za ljudska prava UN dobila od ugovornih tela UN i specijalnih procedura UN, dok je drugi izveštaj zasnovan na informacijama dobijenih od Zaštitnika građana i organizacija civilnog društva - navela je direktorka Kancelarije.

Tokom dijaloga pažnja je bila posvećena i temama kao što su reforma pravosuđa, zaštita od nasilja u porodici, zaštita posebnih osetljivih društvenih grupa, unapređenje položaja romske nacionalne manjine, sloboda medija, procesuiranje ratnih zločinaca i drugo. 

Paunović je istakla da kroz ovakav način praćenja stanja ljudskih prava prolazi svih 196 zemlja članica UN.

Napredak u poslednje četiri godine

Delegacija je predstavila postignuti napredak u prethodne četiri godine u svim oblastima od značaja za ostvarivanje ljudskih prava.

Usvojeni su brojni zakoni, strategije i akcioni planovi u oblasti ljudskih prava, istakla je Paunović, dodajući da se sprovođenje tih dokumenata redovno prati i o tome izveštava Vlada.

Šef delegacije je posebno istakla značaj otvorenog pregovaračkog poglavlja 23: pravosuđe i osnovna prava u pregovaračkom procesu Srbije sa EU.

Paunović je Savetu za ljudska prava UN skrenula posebnu pažnju na činjenicu da su Srbi i drugi pripadnici nealbanskih zajednica suočeni sa brojnim problemima i izazovima na polju poštovanja ljudskih i manjinskih prava u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Srbija je od 2013. godine do sada, od osam ugovornih tela Ujedinjenih nacija zatražila da UNMIK izvesti o primeni standarda iz važećih konvencija na teritoriji AP Kosovo i Metohija, istakla je Paunović  koja je i ovom prilikom pozvala Savet za ljudska prava da izvrši uvid u stanje ljudskih prava na ovom delu naše teritorije.

Održivi uslovi za povratak interno raseljenih lica u AP Kosovo i Metohija ni nakon 18 godina nisu obezbeđeni, što predstavlja odgovornost međunarodnog prisustva i Privremenih institucija samouprave u pokrajini, podvukla je Paunović.

- Srbija je jedna od retkih zemalja koja je još 2014. godine uspostavila Savet za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava na nivou Vlade - naglasila je Paunović. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading