NELA KUBUROVIĆ OBJASNILA: Nije planiran reizbor sudija Vrhovnog suda

Autor: Tanjug

Vesti

23.01.2018

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka pravde Nela Kuburović je izjavila danas da promena naziva Vrhovnog kasacionog suda u Vrhovni sud Srbije, što predviđa nacrt izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, ne znači da će doći do reizbora sudija.

RepublikaFoto: Tanjug
Nela Kuburović

Kuburović je potvrdila Pinku da taj nacrt izmena predviđa da se iz članstva najvišeg sudijskog organa - Visokog saveta sudstva isključuju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kao i da se ukida izbor na trogodišnji mandat sudija i tužilaca.

Sudije ne bira parlament

U pitanju je nacrt izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, objavljen na sajtu Ministarstva pravde radi javne rasprave, koja će u ovoj fazi trajati do 8. marta.


Među najvažnijim je da sudije i tužioce više ne bira Narodna skupština. U sastavu VSS takođe više neće biti član skupštinskog odbora za pravosuđe, kao ni ministar pravde.

- Jedina nadležnost Narodne skupštine postoji u procesu izbora Vrhovnog državnog tužioca. Sva nadležnost izbornih funkcija prelazi na Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca, s tim što se menja njihov sastav. Ministar pravde nije predviđen da bude član Visokog saveta sudstva - rekla je Kuburović.

Novina je i da će Vrhovni kasacioni sud imati novi naziv Vrhovni sud Srbije i na pitanje novinara da li ta promena naziva donosi eventualni reizbor sudija kao 2009. godine, Kuborović ističe da to "nije intencija ni Ministarstva pravde ni vlade.


- Reizbora neće biti, kao ni iskustva koje smo imali 2009. i 2010. godine. To nije u planu niti je namera da se vrši reizbor. Bitno je da se ustavne izmene odnose na budući izbor sudija, a sudije koje su na stalnoj funkciju nju i zadržavaju - objasnila je ministarka.

Kritike Venecijanske komisije

Kuburović kaže da je predloženo da se promeni naziv zato što je to bila i jedna od kritika Venecijanske komisije, a i same stručne javnosti da naziv Vrhovni kasacioni sud sadrži reči koje jedna drugu isključuju.

- To je jedan od razloga zašto smo predložili da se vrati stari naziv - dodala je Kuburović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading