Ove uslove morate da ispunite da biste plivali za Bogojavljenski krst!

Autor: Republika

Vesti

19.01.2018

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proslava Bogojavljenja počinje jutarnjom liturgijom u hramovima širom Srbije, nakon čega će u mnogim mestima krenuti litija ulicama sve do reke ili jezera, gde će se plivači nadmetati za časni krst.

RepublikaFoto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vernici koji će učestvovati u tradicionalnom plivanju za časni krst u gradovima širom Srbije uglavnom su jačeg pola, mada među njima i žena.

Da bi se nadmetali u trci od 33 metara, koja simboliše Hristove godine, plivači moraju da ispune nekoliko uslova: da su postili Božićni post, da pristupe pravoslavnim duhom mere i ljubavi, a ne takmičarski i da su prošli lekarski pregled.

Ovim činom vernici koji se nadmeću pokazuju svoj viteški podvig, a nas ostale podsećaju na poruke praznika: sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je i Isus slao i otpočeo misiju uspostavljanja hrišćanstva, vere koja nas ujedinjuje.

Jedan od osnovnih ciljeva ovog događaja jeste da se povrati istinski duh i saborni značaj manifestacije koji se izgubio u nadmetanju plivača. Plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, već treba da se ogleda u činu da svi ujedinjeni u veri simbolično iznesu krst iz vode.

Za onog ko prvi stigne do krsta, pre nego doplivaju ostali, veruje se da će ga pratiti sreća tokom cele godine.

A svi oni koji zaplivaju, na usnama bi trebalo da imaju sledeću molitvu:

- Neka vaskrsne Bog i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od Lica Njegova oni koji ga mrze.

Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore:

Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.

O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek.

Amin!"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading