"Državljanstvo Republike Srbije" umesto "srpsko državljanstvo" u pasošima

Autor: K. J.

Vesti

05.01.2018

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Resorno ministarstvo uvažilo je sugestije Stranke za Sandžak i od sada u putnim ispravama u rubrici za državljanstvo stoji odrednica "državljanstvo Republike Srbije", a ne "srpsko državljanstvo", kako je to bio slučaj do sada.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić istakao da već sada postoje primeri u kojima ovaj "prospust" ispravljen.

- Na ovaj način ispravljena je nepravda na koju ukazujemo od 2016.godine. Nakon naše pritužbe Zaštitniku građana, on je održao sastanke sa predstavnicima MUP-a i obavestio nas da je ministarstvo otklonilo tu grešku i da se od oktobra u rubriku državljanstvo upisuje odrednica 'Republike Srbije'. Ispravka će se vršiti u narednom periodu, prilikom obnavljanja pasoša koji su istekli - rekao je Murić.

Predsednik Stranke za Sandžak  je objasnio da je cilj te partije bio da se otklanjanjem te greške ispoštuje Zakon o državljanstvu i Ustav Srbije, ali i da se spreči diskriminacija nesrpskog stanovništva Srbije.

- Tom greškom se kršilo pravo Bošnjaka, ali i ostalih nesrba, na nacionalni identitet. Ispisivanjem prideva 'srpsko' označavala se pripadnost naciji, zbog čega su Bošnjaci smatrali da se njihov identitet briše, a nameće srpski. Odrednica o državljanstvu treba da prikazuje pripadnost državi, a ne naciji - istakao je Murić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading