ALARMANTNI PODACI: Nema doktora koji nije porodio maloletnicu

Autor: Blic, Republika

Vesti

05.01.2018

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve devojčice stare jedva 13 godina porodile su se u 2017. godini u srpskim porodilištima, jedna u novosadskoj "Betaniji”, a druga u beogradskom "Narodnom frontu".

RepublikaFoto: pixabay.com

Srbija je na vrhu liste evropskih zemalja po broju maloletničkih trudnoća, sa stopom od 22 trudnoće na 1.000 žena starosti od 15 do 19 godina, pokazuju podaci Populacionog fonda Ujedinjenih nacija. Ispred nas su po ovoj neslavnoj statistici samo Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Belorusija i Rusija.

Nedostatak edukacije i brige za socijalno ugrožene grupe dovelo je do toga da godišnje samo u "Narodnom frontu" u proseku bude više od 2.200 maloletničkih trudnoća, od kojih svaka četvrta majka ima manje od 15 godina. U novosadskoj "Betaniji" poslednjih godina od ukupno 6.600 žena, koliko se godišnje porodi, njih između 150 i 180 je mlađe od 18 godina.

Statistika je još crnja ako se dodaju istraživanja "Narodnog fronta" koja govore da se u Srbiji godišnje obavi oko 150.000 abortusa, od čega je čak 16.000 maloletničkih abortusa.

Gotovo da nema doktora na klinikama za ginekologiju i akušerstvo koji nije porodio maloletnu trudnicu.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Jedna devojčica u Novom Sadu imala je dva carska reza do svoje 16. godine, što je strašno, a moj kolega iz Beograda porodio je devojčicu koja je imala svega 10 godina. Sem što je poražavajuće, to je rizično jer maloletničke trudnoće mogu da budu komplikovane zbog nezrelosti organizma, ali i zbog psihe.

- U okruženju gde trudnoća nije bila željena ni planirana takvo stanje se najčešće teško podnosi, mali broj devojčica se uspešno prilagodi novonastaloj situaciji, dok mnoge često ostavljaju bebe - kaže dr Milena Lazarević, ginekolog iz Novog Sada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading