Dr Miroslav Đorđević, najveći stručnjak rekonstruktivne hirurgije: Prvi ću u svetu ženi presaditi penis!

Vesti

05.01.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Transrodne osobe u stanju su da pređu pola planete samo da bi ih operisao prof. dr Miroslav Đorđević, najveći stručnjak rekonstruktivne hirurgije u svetu, koji u razgovoru za Srpski telegraf u 2018. najavljuje revolucionarnu operaciju presađivanja muškog polnog organa na ženu!

Foto: ST/V. LUKIĆ
Uspešna transplantacija penisa sa muškarca na ženu još uvek u svetu nije urađena

Profesor Đorđević, specijalista dečje hirurgije i urologije, već 25 godina pomaže osobama rođenim u "pogrešnom telu". Medicinski fakultet završio je u Beogradu, stalno je zaposlen u Dečjoj klinici u Tiršovoj, a radnik je i najeminentnije bolnice u Njujorku. Operisao je u gotovo svim državama sveta, a među njegovim pacijentima su i holivudske zvezde.

LAKŠE "POSTATI" ŽENA

U 2017. dr Đorđević obavio je prvu transplantaciju materice kod jednojajčanih bliznakinja u Beogradu, a naglašava da je cilj njegovog rada presađivanje muškog polnog organa na žensko telo.

500 rekonstruktivnih operacija godišnje uradi dr Đorđević

- Uspešna transplantacija penisa sa muškarca na ženu još uvek u svetu nije urađena. U 2018. planiram da uradim upravo ovakvu revolucionarnu operaciju, koja će biti vrhunac mog naučnog i hirurškog rada. Inače, iskustvo rada sa pacijentima pokazalo je da već sa četiri godine osoba zna da je transrodna i, ako se u nekom trenutku ne podvrgne operaciji pola, doživotno pati. Telo u kojem živi ona ne oseća kao svoje. Muškarci mnogo lakše "prelaze" u ženu, a neki su u operacionoj sali odmah posle 18. rođendana. Ipak, kod žena je situacija komplikovanija jer je muški polni organ složeniji - objašnjava prof. Đorđević.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Tokom poslednjih 10 godina uradi oko 500 rekonstruktivnih operacija godišnje

BEBA SA DVA PENISA

Seća se da je najkomplikovanija operacija koju je uradio bila pre 17 godina, nakon što je posle bombardovanja rođena beba sa dva penisa.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Spekuliše se da je bio u kontaktima sa sinom, pre toga ćerkom poznate pevačice Šer, koja je u Beogradu promenila pol

- Bio je to dečak koji je rođen sa dva polna organa i oba su bila takoreći beskorisna. Njega sam, kada je imao samo godinu dana, operisao 2000. godine, a operacija je trajala čitavih 12 sati. Taj momak je danas punoletan, zdrav muškarac. Inače, takva operacija je do danas jedini slučaj u svetu - ponosno priča doktor.

Tokom poslednjih 10 godina uradi oko 500 rekonstruktivnih operacija godišnje. Spekuliše se da je bio u kontaktima sa sinom, pre toga ćerkom poznate pevačice Šer, koja je u Beogradu promenila pol. Priča se i da je operisao manekena koji je sada manekenka Andreja Pejić, pa čak i da je na njegovom operacionom stolu bio Brus Džener iz poznate rijaliti-porodice Kardašijan.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dr Miroslav Đorđević

Ipak, doktor je vrlo diskretan i uz tajanstveni osmeh kaže da o svojim pacijentima po imenu i prezimenu ne želi da govori.

Operisao poznate ličnosti iz Srbije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading