VULIN O VOJSCI SRBIJE: Neka niko ne razmišlja da nas napadne

Autor: Tanjug

Vesti

01.01.2018

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vojska Srbije je dovoljno snažna da je odvraćaujući faktor i malo ko može i da razmišlja o tome da bi napao Srbiju, a da za to ne bi platio veoma visoku cenu", poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/ G. STANKOVIĆ
Srbija jača vojsku: Aleksandar Vulin

Ministar je, u intervjuu za portal Pink.rs, rekao da ćemo pored nabavke šest migova iz Rusije i 30 modernizovanih tenkova E72, dobiti još 30 oklopnih vozila pešadije.

- Nadamo se da ćemo uvesti u naoružanje još najmanje sedam različitih oružja i oruđa iz naše proizvodnje. Priprema se 95 različitih projekata da uđe u naoružanje naše vojske, od naše pameti i naše odbrambene industrije. Dakle, vojska će se modernizovati u skladu sa najvišim svetskim standardima - precizirao je Vulin. 

Ruske donacije

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je naš veliki spoljnopolitički prijatelj i već je obezbedila zanačajne donacije, a očekuje se da ćemo se iduće godine koncentrisati i na nabavku novih helikoptera M17 iz Rusije.


Na pitanje da prokomentariše spekulacije o dogovoru sa Belorusijom o isporuci novih migova 29 i odbrambenog sistema S300, Vulin ističe da se o tako ozbiljnim sistemima ne može govoriti u medijima.

- Bilo bi zaista neozbiljno kada bi bilo ko od predstavnika države govorio o tome. Kada odlučimo, ako odlučimo, verujte da ćete biti upoznati - odgovorio je Vulin. 


Na pitanje da li je Srbija ovom modernizacijom postala najjača ili bar jedna od jačih sila u regionu, Vulin odgovara - sa ovih šest migova iz Rusije i sa modernizacijom naša postojeća četiri miga, sa modernizacijom naše tehnike koja je u kopnenoj vojsci, govorim i o tenkovima i o artiljeriji i o nekim protivvazduhoplovnim sistemima za koje radimo remont, pa i modernizaciju možemo da kažemo da smo, u najmanju ruku, ravnopravni svima u regionu. 

Vojna industrija

- Značajno smo ojačali vojnu industriju Srbije. Vlada Srbije je uložila nekih 50 miliona evra u razvoj odbrambene industrije, a to je mera koja nije rađena decenijama. Mi smo imali jedan dug period planskog uništavanja odbrambene industrije Srbije... Od 2012. godine, baš kada Aleksandar Vučić postaje ministar odbrane odbrambena industrija počinje da se vraća, država počinje da ulaže i naša vojna industrija počinje da se pojavljuje na svetskim tržištima - rekao je ministar.

Kako kaže, prodajemo oružje i municiju na svim svetskim tržištima od SAD preko Rusije, arapskih i afričkih zemalja - odbrambena industrija Srbije se nalazi u čitavom svetu i veoma je cenjena. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading