SRSPKI TELEGRAF U ČAČKU: Evo šta kažu komšije sugrađanke koja se porodila, A NIJE ZNALA DA JE TRUDNA

Autor: J. JOKANOVIĆ - D. SIMIĆ

Vesti

24.12.2017

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaposleni na urgentnom odeljenju čačanske bolnice porodili su u subotu sugrađanku M. J. (39), koja nije znala da je trudna. Ona je oko 18 časova u pratnji supruga došla na odeljenje za hitne slučajeve zbog jakih bolova u stomaku, a kada su počeli sa pregledom, lekari su imali i šta da vide.

RepublikaFoto: pixabay.com
Iznenadne trudnoće nisu tolika retkost koliko nam se čini

Čačanka je rodila zdravog dečaka, teškog dva i po kilograma, a i mama i beba su dobro. Inače, ona i suprug već imaju dvanaestogodišnju devojčicu. Naši reporteri su uspeli da dođu do porodice porodilje, ali porodica nije želela da komentariše ovaj nesvakidašnji, ali i srećan trenutak. Devojčica koja se javila na telefon u njihovoj kući rekla je da tata nije kod kuće i da je poručio, ako novinari budu zvali, da ga dalje ne traže jer nema šta da kaže.

ZANEMARE SIMPTOME

Komšije sa kojima smo razgovarali kažu da su primetili da je porodilja poslednjih meseci malo dobila na težini, ali da ničim drugim nije pokazivala da je trudna.

DR FAZLAGIĆ: Za 30 godina rada imala sam 15 žena koje su saznale za trudnoću maltene pred porođaj

- Upravo smo jutros komentarisali da smo je jesenas videli da unosi ogrev i radi poslove koje trudna žena ne bi smela, stoga i verujemo da za trudnoću nije znala - pričaju komšije.

Međutim, prema rečima ginekologa dr Mime Fazlagić, takvi slučajevi nisu tako retki kao što se misli.

- Svako od nas lekara u praksi je imao bar jedan takav slučaj. Lično sam za 30 godina imala petnaestak žena koje nisu znale da su u drugom stanju do šestog ili sedmog meseca, a jedna je saznala maltene pred porođaj. Mada je teško objašnjivo jer nije baš lako zanemariti simptome, naročito što dete od četvrtog meseca počinje da se kreće, dešava se da one te simptome minimiziraju zbog određenog načina života zanemaruju signale koje im telo šalje ili zbog nekih trenutnih životnih okolnosti ne pridaju značaj znacima - objašnjava doktorka Fazlagić.

Uzroci nevidljive trudnoće
- policistični jajnici
- rana menopauza (koja počinje već u tridesetoj godini)
- nizak nivo telesne masti koji dovodi do hormonalnog disbalansa
- žena je nedavno bila trudna, a njeni hormoni još nisu uravnoteženi
- dojenje zbog kojeg hormoni još uvek nisu u normali

NESVESNA TRUDNOĆA

Prema njenim rečima, ovaj teško objašnjiv fenomen dešava se i prvorotkama i ženama koje su više puta rađale.

- Dešava se i kod žena koje inače nemaju redovan ciklus, mada i žene koje imaju redovnu menstruaciju u prvih nekoliko meseci mogu biti trudne, a da to i ne znaju - ističe naša sagovornica.

Slučajevi iznenadnog porođaja
* Leskovčanka Ivana Mitrović (29) 2011. se, i ne znajući da je trudna, porodila u bolnici gde je došla da zatraži pomoć zbog bolova u stomaku. Mitrovićeva je tokom trudnoće imala menstruaciju, a višak kilograma poslednjih meseci pripisivala je gojaznosti i hormonskoj terapiji koju je uzimala radi lečenja steriliteta. Ivana je tada rodila zdravog sina

* Nataša Aćimović (36) iz Sopota doživela je pravi šok kada se 2011. godine porodila jer nikakve simptome trudnoće nije imala. Kod lekara je završila zbog bolova u karlici i donjem delu stomaka, za šta se ispostavilo da su simptomi porođaja. Nataša se ubrzo porodila i na svet donela dečaka
* Nevidljiva trudnoća iznenadila je i tridesetogodišnju Splićanku koja je prošle godine došla u bolnicu žaleći se na bolove u stomaku i leđima. Tada je ostala zapanjena - ispostavilo se da je trudna i da je porođaj blizu. Dežurni lekar ju je odmah uputio na ginekologiju, gde se ubrzo i porodila

Nezvanične statistike govore da se takva "nesvesna trudnoća" dešava na svakih 7.225 trudnoća. Međutim, prema rečima dr Fazlagić, kod nas se ne vode statistike tog tipa.

- Kada žena dođe da se porodi, u anamnezi ne piše kada je utvrđeno da je u drugom stanju da bi se to moglo naučno obraditi - zaključuje ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading