ČETIRI MILIONA DINARA ZA NAJBOLJE SRPSKE STUDENTE

Autor: Tanjug

Vesti

23.12.2017

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studenti univerziteta u Srbiji dobili su stipendije od Zadužbine Studenica iz San Franciska u ukupnom iznosu od preko četiri miliona dinara.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Za akademsku 2017/2018. godinu, ovu stipendiju je dobilo 35 studenata, a ona iznosi 11.000 dinara mesečno, navodi se u saopštenju Zadužbine.

- Ova pomoć koju danas dobijate proizlazi iz dubokog uverenja osnivača Zadužbine da je obnova srpskog naroda moguća jedino usavršavanjem i napretkom u obrazovanju koje je kamen temeljac individualnog i opšteg napretka - poručio je stipendistima predsednik Zadužbine Studenica Majkl Ðorđević.

Od osnivanja Zadužbine 1993. godine, stipendiju je dobilo preko 2.100 studenata, uključujući i oko 300 stipendija za postdiplomske studije na Harvardu, Kolumbiji, Univerzitetu u Čikagu, Berkliju, Stanfordu, MIT i drugim.

Pored toga, Zadužbina stipendira studente u Republici Srpskoj i srpske studente u Hrvatskoj, dok je u planu da se stipendiranje proširi i na celu BIH, Crnu Goru i Makedoniju.

Zadužbina je dodelila i značajna bespovratna sredstva za obrazovne projekte, projekte crkve i različite društvene i kulturne institucije, izdavanje knjiga, humanitarne i druge poduhvate.


Zadužbinu Studenica koja ime nosi po čuvenom srpskom manastiru koji je vekovima bio centar obrazovanja srpskog naroda, 1993. godine su u San Francisku osnovale porodice Amerikanaca srpskog porekla sa osnovnim ciljem da podrže univerzitetsko obrazovanje mladih.

Zadužbina obezbeđuje stipendije za univerzitetsko obrazovanje, subvencije za obrazovne, crkvene i druge socijalne i kulturne institucije, kao i pomoć u humanitarne i druge svrhe.

Osnovni cilj je da podrži i unapredi napore pojedinaca i institucija u obnovi i stvaranju boljih uslova za obrazovanje, koji će koristiti srpskim studentima, njihovim zemljama, i svetu u celini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading