KOSTOLAC DAJE SNAGU SRBIJI!

Autor:

Vesti

22.12.2017

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa termoelektranama Kostolac A i B sa po dva bloka, kostolačka opština jedan je od vodećih snabdevača Srbije električnom energijom. Izgradnja novog bloka B-3 dodatno će učvrstiti energetsku stabilnost Srbije, a za građane će značiti i nova radna mesta.

RepublikaFoto: youtube.com/TVViminacium
Ivan Savić, prvi čovek Kostolca

PROŠIRENJE KAPACITETA

Postrojenje snage 350 megavata, čiji su temelji udareni sredinom novembra, najveća je investicija u domaćem energetskom sektoru, vredna 613 miliona dolara, i prvi veliki termoenergetski kapacitet u Srbiji izgrađen posle 26 godina.,

Očekivana godišnja proizvodnja novog bloka je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije, a kada bude završen, 2020. godine, označiće proširenje kapaciteta EPS za pet odsto.

613 miliona dolara vredna investicija

- Potrošnja raste i nama su neophodni novi proizvodni kapaciteti. Novi blok predstavlja pet posto uvećanja u odnosu na sadašnji kapacitet - istakao je Milorad Gračić, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije.

Izgradnjom novog bloka proizvodnja će biti uvećana za pet odsto

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS

RepublikaFoto: Promo foto
Kamen temeljac!

Projekat predviđa najmoderniju tehnologiju i standarde iz oblasti tehnike, oprema će biti po evropskim normativima kvaliteta, a uključivaće sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, čak i neke koji se tek očekuju. Prema rečima ministra energetike Aleksandra Antića, Srbija će ovim dobiti moderan i efikasan termoenergetski kapacitet koji će dugoročno povećati sigurnost srpskog energetskog sistema.

2,5 milijardi kilovat-časova struje će proizvoditi

- Ovo će biti najsavremenije postrojenje po najvišim domaćim i ekološkim standardima. Nastavljamo da radimo na razvijanju elektroprivrednog sistema, energetski sektor sa najviše investicija, čija je visina gotovo tri milijarde evra - rekao je Antić dodajući da se danas u Srbiji gradi oko 1.000 megavata, što pokazuje energetsku nezavisnost naše zemlje.

Osim proširenja kapaciteta EPS, ova investicija će omogućiti i oživljavanje domaće elektrogradnje i mašinogradnje. Međutim, više od svega, za građane Kostolca izgradnja B-3 bloka će značiti otvaranje novih radnih mesta, a priliku za zaposlenje imaće oko 500 njih.

Pored smanjenja broja nezaposlenih, ova investicija doneće i stabilnost u Kostolac

Ivan Savić, predsednik opštine Kostolac

- Ovo je kapitalna investicija u pravom smislu reči. Za Kostolac i meštane ove opštine ona predstavlja mirnu budućnost, a pored smanjenja broja nezaposlenih, doneće i stabilnost. Vrednost same investicije govori o njenom značaju. Sa njenom realizacijom Kostolac će se svrstati u energetskog giganta Srbije - kaže Ivan Savić, predsednik gradske opštine Kostolac.

U TE-KO Kostolac trenutno radi više od 3.500 ljudi iz Požarevca i Kostolca.

RepublikaFoto: Promo foto
Više struje!

PARTNERSTVO SA KINOM

Inače, projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 2009. U pitanju je druga faza aranžmana uz povećanje proizvodnje kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje kako bi se obezbedile dovoljne količine energenta za novi blok.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading