BEZOBRAZNO, NAJSKUPLJI SU, A OPET DIŽU CENE: Grand kafa i dere i truje

Autor:

Vesti

18.12.2017

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opet poskupljuju! Trovanje teškim metalima i bakterijama u grand kafi od 1. januara će nas koštati još skuplje nego sada. Stručnjaci predviđaju da će cena crnog napitka zbog povećanja akciza i uvođenja akciznih markica skočiti za oko deset odsto.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Ovaj crni napitak od 1. januara biće skuplji za oko 10 odsto, pa će za 100 g biti potrebno 143 dinara

REKORDERI SA CENOM

Kao da nije dovoljno što je u proteklih godinu dana kafa hrvatske "Atlantik grupe" već drastično poskupela, potrošače uskoro čeka nov skok cena. Da stvar bude gora, analize pokazuju da je u poslednjih godinu dana najviše skočila cena upravo grand kafe, koja danas, sa oko 130 dinara za 100 grama, drži rekordnu cenu na tržištu.

Poskupljenje je u narednom periodu neminovno jer skaču akcize

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, objašnjava da je poskupljenje u narednom periodu neminovno jer skaču akcize koje će za neprženu kafu iznositi 85,75 dinara po kilogramu, dok za prženu idu i do 107,18 dinara.

700 šoljica kafe popije stanovnik Srbije za godinu dana

- Sa godišnjim skokom akciza, cena kafe u prodavnicama će sigurno skočiti za oko deset odsto - smatra on.

Sa tim poskupljenjem kesica ove kafe koštaće čak 143 dinara. Proizvođače kafe od sledeće godine očekuje i uvođenje akciznih markica, koje sa sobom takođe vuče ogromne troškove uvođenja ovog sistema, pa bi crni napitak tokom godine mogao dodatno da poskupi.

Proizvođači tvrde da će pokušati na sebe da prebace ovaj namet, ali iskustva pokazuju da se ovaj trošak na kraju uvek prevali na kupce. To znači da ćemo za grand kafu plaćati najmanje tridesetak dinara više nego u isto vreme prošle godine.

"OBOGAĆENA" TEŠKIM METALIMA

A najgore od svega je što je nezavisna laboratorija iz EU pokazala da se u grand i bonito kafi nalaze teški metali, olovo, kadmijum, kao i enterobakterije, ešerihija koli i koliform. Ipak, "Atlantik grupu", čiji je vlasnik hrvatski tajkun Emil Tedeski, ovaj podatak, čini se, ne brine jer tačno godinu dana odbijaju da objasne otkud ovi otrovi u kesicama njihove kafe.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako su cene rasle od 2016.

Kafa decembar 2016.  decembar 2017.  januar 2018.

Barkafe 119 133 146

Bonito 93 105 115

C kafa 70 105 115

Donkafe120 130 143

Grand kafa 114 130 143

*cene su u dinarima za 100 g

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading