Sećanje na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.12.2017

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu biće sutra obeležen u državnom ceremonijom u Jabuci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nakon ceremonije polaganja venaca i obraćanja predviđen je kulturno-umetnički program, a vence će položiti i predstavnici Romske nacionalne manjine, Diplomatskog kora, udruženja i građani

Na mestu masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleska "Strarište" biće položeni venci i odata počast, a okupljenima će se obratiti gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, zamenica predsednika Nacionalnog Romskog saveta Srbije Jelena Jovanović i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković. 

Nakon ceremonije polaganja venaca i obraćanja predviđen je kulturno-umetnički program, a vence će položiti i predstavnici Romske nacionalne manjine, Diplomatskog kora, udruženja i građani.

Povod za komemorativno okupljanje 16. decembra je naredba Hajnriha Himlera od 16. decembra 1942. godine da se Romi sistematski šalju u koncentracione logore i tamo likvidiraju. 

Naredbom od 29. januara 1943. godine, Romi su bili deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau, njihova deportacija trajala je od februara 1943. do jula 1944. godine, a do 2. avgusta 1944. u okviru tog logora funkcionisao je i podlogor za Rome - Zigeunerlager. 

Zatočeni Romi poticali su sa teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. 

U Zigeunerlager je bilo zatočeno više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano. 

Brojna su stratišta civila, Srba, Roma i Jevreja, širom naše države, poput Starog sajmišta, Banjice, Jajinaca, Jabukr kod Pančeva, logora "Crveni krst" u Nišu, stratišta na Arapovom brdu u Leskovcu...

Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jedan od najtragičnijih segmenata tog oružanog sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading