DRŽAVA NEMA PARA ZA SKUPE TESTOVE NA HIV

Vesti

14.12.2017

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porazno je saznanje da krv koju dobijamo transfuzijom uvek može biti zaražena HIV, hepatitisom ili sifilisom! Ako je davalac zaražen, a krv se daje u "periodu prozora", odnosno u vreme od šeste nedelje do šestog meseca od momenta infekcije, nemoguće je utvrditi prisustvo virusa.

RepublikaFoto: pixabay.com
10.000 dinara je PCR test

- U zavodu radimo serološke testove četvrte generacije za HIV i hepatitis. Istina je da PCR testovi za nijansu umanjuju mogućnost propusta u detekciji virusa u krvi, ali to što njih ne radimo nije iz finansijskih razloga, iako oni jesu znatno skuplji. Da li će se i kada u Srbiji raditi PCR testovi, ne može da odlučuje samo jedna institucija, već takva odluka mora biti doneta na višem nivou. Samo dve firme u svetu rade PCR testove koji su podobni za davaoce - objašnjava za Srpski telegraf dr Olivera Savić, pomoćnik direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Pouzdaniji PCR test

PCR test je neophodan jer je pouzdaniji, ali je isuviše skup za naše standarde, tvrdi prof. dr Bela Balint, načelnik Instituta za transfuziologiju na VMA.

- Virus u krvi može se otkriti ranije PCR testom nego serološkim. Neophodno je da zakon kod dobrovoljnih davaoca odobri korišćenje PCR testova na HIV, koji otkrivaju prisustvo već posle dve nedelje od infekcije. Ovi testovi se u našoj zemlji rade u specifičnim situacijama jer su reagensi jako skupi. Dok god se budu radili samo serološki, javljaće se slučajevi zaraženih pacijenata koji su virus dobili putem transfuzije - kaže prof. dr Balint.

Lekari naglašavaju da mora strogo da se vodi računa jer, ako neko ko je pobedio rak i ima oslabljen imunitet primi zaraženu krv, vrlo brzo će umreti.

Smrt inficirane žene

- Zamislite nekoga ko je pobedio kancer i iz nekog zdravstvenog razloga ode da primi krv, pa sazna da je tim putem dobio HIV. Osoba oslabljenog imuniteta može u veoma kratkom roku da podlegne virusu, odnosno umre - ističe prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog.

Podsećamo da je pre tri dana u javnost dospela priča o ženi iz Južnobačkog okruga koja je preminula u oktobru od raka pankreasa, a prethodno je transfuzijom krvi dobila HIV od dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca koji, kako kažu u Institutu za transfuziju krvi Vojvodine, nije pokazivao rezultate zbog kojih bi bio isključen iz ovog procesa.

Davalac je bio u fazi kada je virus nemoguće otkriti, u "periodu prozora". Inače, članovi njene porodice saznali su da je bila zaražena tek nakon sahrane, kada je njena ćerka u zavodu saznala da je majka preko transfuzije zaražena HIV. Nakon toga svi članovi porodice su se testirali i, na sreću, svi rezultati su negativni.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading