Dr Stefanović: Uvođenje trudničke knjižice je važno za prevazilaženje problema "bele kuge"!

Autor:

Vesti

13.12.2017

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije na inicijativu Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i Republičke Stručne Komisije za ginekologiju i akušerstvo pokreće projekat uvođenja trudničkih knjižica za trudnice u Srbiji. Kako smo već pisali, sredinom decembra će početi uvođenje novog obaveznog dokumenta, a doktor Stefanović ukazuje na sve prednosti knjižica za trudnice.

RepublikaFoto: Promo foto
Dr Aleksandar Stefanović

Projekat će na početku obuhvatiti beogradska porodilišta i porodilišta u Kragujevcu i Čačku a, posle sagledavanja prednosti uvođenja ove knjižice za trudnice očekuju se i u drugim porodilištima  u Srbiji.

Dakle na početku projekta će trudnice koje dolaze na preglede u ove ustanove dobijati svoje trudničke knjižice koje bi trebalo da čuvaju i da ih nose na sve sledeće preglede.

- Trudnička knjižica postoji u velikom broju zemalja Evrope i regiona i predstavlja svojevrsnu ličnu kartu trudnoće. U nju će se upisivati svi relevantni podaci o toku trudnoće, anamnestički podaci, podaci o prethodnim trudnoćama, očekivani termin porođaja, podaci o akušerskim, ultrazvučnim i svim ostalim pregledima tokom trudnoće, pregledima lekara drugih  specijalnoosti, hospitalizacijama.

Takođe i laboratorijskim  analizama, eventualnim  rizičnim faktoriima, skrining testovima, dabl, tripl testovima, prenatalnoj invazivnoj ili neinvazivnoj dijagnostici, terapija tokom trudnoće, karlične mere pa sve do kompletnih podataka o toku i ishodu porođaja i svih relevatnih podataka o novorođenčetu, stanju na rođenju i posle njega i datim vakcinama - objašnjava prof. dr Aleksandar Stefanović.

U knjižicu će se upisivati i nalaz pregleda na samom otpustu iz porodilišta i  pregleda posle šest meseci od porođaja.

- Od svega ovoga očekujemo unapređenje pružanja zdravstvenih usluga trudnicama, kvalitetnije i preciznije vođenje trudnoća i samim tim smanjenje perinatalnog morbiditeta, rano otkrivanje oboljenja i komplikacija u trudnoći, njihovo pravovremeno lečenje i sprečavanje posledica po majku i plod - kažu iz Ministarstva.

Uvođenje trudničke knjižice je, naravno, izuzetno važno sa aspekta Ministarstva zdravlja i države Srbije uopšte imajući u vidu i činjenicu o već dugotrajnom padu nataliteta kod nas, kao i naporima koje ovo Ministarstvo ulaže za prevazilaženje problema "bele kuge".

- U ime inicijatora - Republičke Stručne Komisije za ginekologiju i akušerstvo kao najvišeg stručnog tela pri Ministarstvu  zdravlja, ali i Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, kao najveće ustanove ovog tipa u regionu, mogu da kažem da nam je zadatak da unapređujemo lečenje svih naših pacijenata, a pogotovo posebnih i osetljivih kategorija kao što su trudnice - kaže prof. dr Aleksandar Stefanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading