PRVI PUT U SRBIJI: Trudnice dobijaju posebne knjižice?!

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

13.12.2017

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sredinom decembra počinje uvođenje novog obaveznog dokumenta. Upisivaće se svi podaci iz državnih i privatnih lekarskih ordinacija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nova dokumenta za trudnice

U medicinsku dokumentaciju se, prvi put u Srbiji, uvode knjižice za trudnice. U novom dokumentu, na 32 strane, koji će, kako Novosti saznaju u Ministarstvu zdravlja, već do kraja nedelje biti distribuiran porodilištima, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj, i prethodnim trudnoćama, što znači da će se upisivati svaki pregled i analiza, kao i terapija. I to sa potpisom i faksimilom lekara, jer će trudnička knjižica biti i sudsko-medicinski dokument.

Za početak je odštampano 12.000 knjižica za trudnice. One se uvode u okviru pilot-projekta, a najverovatnije će biti predstavljene na otvaranju porodilišta u Čačku.

- Najveća prednost knjižice za trudnice je što će svi medicinski podaci biti sistematizovani na jednom mestu, i gde god da se trudnica pojavi akušer će imati kompletan uvid u rezultate. U slučaju nekog hitnog stanja, ne daj bože saobraćajnog udesa, i lekar opšte prakse iz knjižice će moći da utvrdi kolika je trudnoća, da li je rizična, koju terapiju trudnica uzima - kaže dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac, koji je i nosilac ovog projekta.

- Spremni smo da, odmah posle promocije 18. decembra, uvedemo knjižice za trudnice u Kliničkom centru Kragujevac, i opštim bolnicama na teritoriji šest okruga u ovom delu Srbije, što je oko dva miliona ljudi - kaže dr Sazdanović.

Obavezan dokument svake žene u drugom stanju

Knjižica za trudnice biće obavezan dokument, i trudnica bi uvek trebalo da je ima uz sebe. Uvođenjem knjižice prvi put se među preglede koje treba obaviti u trudnoći uključuje i pregled lokomotornog sistema, unutrašnjih organa...

U knjižicu za trudnice upisivaće se bukvalno svi podaci i nalazi kako iz državnih ustanova, tako i iz privatne lekarske prakse. To će, veruje se, biti dragoceno za akušere jer je u Srbiji prilično rasprostranjena praksa da žene trudnoću vode u privatnim ordinacijama, a kod lekara u državnom zdravstvu odu uglavnom samo da otvore bolovanje, pa su im svi nalazi u vezi sa za trudnoćom "rasuti" u raznim izveštajima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading