PRAVDA, NA KRAJU, DOSTIŽNA: Otac koji se bori za dete lakše diše

Autor: T. B. - E. S. T.

Vesti

28.09.2021

17:45

Slobodan Rašić: Reagovalo ministarstvo i poništilo odluke Centra za socijalni rad

PRAVDA, NA KRAJU, DOSTIŽNA: Otac koji se bori za dete lakše diše

Privatna arhiva

Komentari (8)

Loading
Milica matic

28.09.2021 19:44

Bravo za hrabrog tatu

ana

29.09.2021 05:16

Kakva je ovo horor prica? Tesko mi je da poverujem da se ovakve stvari dogadjaju, narocito u centru za socijalni rad i u sudu. Ne znam koja je pozadina ali mi cela prica deluje nerealno. Ja sam pasos za dete sama vadila nakon razvoda, samo sam odnela presudu o razvodu na kojoj pise da samostalno obavljam roditeljsko pravo. Bez saglasnosti oca putujem u inostranstvo sa detetom. Jedino sto ne bih smela da uradim je da dete preselim u drugu zemlju bez saglasnosti oca. U CZSR sam imala razgovor, niko mi nije trazio mito.. lepo smo se sve dogovorili na sud smo otisli samo da bismo formalno resili razvod. Jezivo kakvih ljudi ima.. A to sto sudija preti da ce nekog izbaciti jer prica kad mu nije data rec je verovatno neki nacin da odrzi red u sudnici ako neko dobacuje i odgovara na pitanja koja mu nisu postavljena..

Advokat

29.09.2021 16:52

@ana - Наиме, сагласно Закону о путним исправама, тј. сагласно члану 29 Za maloletna ili poslovno nesposobna lica, zahtev za izdavanje putne isprave podnosi jedan od roditelja, uz pismenu saglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj. Izuzetno od stava 1. ovog člana, maloletnom licu izdaće se putna isprava i bez saglasnosti drugog roditelja: 1) ako zahtev podnese jedan od roditelja, a uz zahtev priloži i potvrdu nadležnog organa da je izdavanje pasoša u interesu deteta; 2) ako zahtev podnese roditelj kome je odlukom nadležnog organa za pitanje starateljstva dodeljeno starateljstvo nad maloletnim licem ili je dozvoljeno izdavanje putne isprave, osim kada je istom odlukom izdavanje putne isprave i putovanje maloletnog lica u inostranstvo uslovljeno saglasnošću oba roditelja; 3) ako postoji pravna i fizička sprečenost jednog od roditelja da vrši roditeljsko pravo. Molim izvod iz zakona : Otisci prstiju i potpis se ne uzimaju prilikom podnošenja zahteva od deteta, do navršene dvanaeste godine života.

Aevokat

29.09.2021 21:49

@Advokat - Tako da po presudi ne po ravuodu braka , majka nema pravo da radi sta hoce .... nije dete igracka pa da se detetom sveti ocu sto je pobegao glavom bez obzira od "lud@ce" od maltretiranja psihickog svakog dan pre rodjenja deteta gde ni otac i majka nisu znali da ce biti roditelji .zahtev za razvod je podnesen maltene istog dana kad je dete zaceto , u februaru 2014 a saznalo se za trudnocu tek u maju 2014.... tako da toliko o moralu "majki" koje sebi radjaju penzije ( decu) sa obzirom da gospodja prima 500€ mesecno na ime alimentacije a detetu otac placa sve i daje u materijalnom smislu sve ... cak i auto je kupio detetu koji majka vozi da bi dete moglo da ima lagodan zivot... plus stan opremio od bivse taste i tasta kupio im namestaj i parlet im stavio u kucu ...

Sladjana

29.09.2021 10:13

Ovu pricu vec pratim od prvog dana kada se pojavilo u novinama. Svaka cast za oca Slobodana Rasica koji je na korak od cilja, i kojim je stalo do deteta da ima detinstvo kako treba. Sokirana sam od centra za socialni rad, kako ih nije sramota, da traze pare i to ni manje ni vise nego 10.000. Sram ih bilo!

Nikolina

29.09.2021 12:00

Sokirana sam kako sud reaguje i da otac nema pravo da kaze svoje misljenje o slucaju vec ga sud tako maltretira. A o centru za socialni rad da ne komentarisem i ovo se naziva pravda ? Ludilo, a gosp. Rasicu zelimo mnogo srece i verujemo u to da cete dete isvesti na pravi put. Bravo samo napred.

Milan

29.09.2021 16:50

Наиме, сагласно Закону о путним исправама, тј. сагласно члану 29 Za maloletna ili poslovno nesposobna lica, zahtev za izdavanje putne isprave podnosi jedan od roditelja, uz pismenu saglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj. Izuzetno od stava 1. ovog člana, maloletnom licu izdaće se putna isprava i bez saglasnosti drugog roditelja: 1) ako zahtev podnese jedan od roditelja, a uz zahtev priloži i potvrdu nadležnog organa da je izdavanje pasoša u interesu deteta; 2) ako zahtev podnese roditelj kome je odlukom nadležnog organa za pitanje starateljstva dodeljeno starateljstvo nad maloletnim licem ili je dozvoljeno izdavanje putne isprave, osim kada je istom odlukom izdavanje putne isprave i putovanje maloletnog lica u inostranstvo uslovljeno saglasnošću oba roditelja; 3) ako postoji pravna i fizička sprečenost jednog od roditelja da vrši roditeljsko pravo. Otisci prstiju i potpis se ne uzimaju prilikom podnošenja zahteva od deteta, do navršene dvanaeste godine života.