Obavezna vakcinacija svih zdravstvenih radnika

Autor: Tanjug

Vesti

06.12.2017

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika protiv zaraznih bolesti uvodi se od 2020. godine, predviđeno je Pravilnikom o imunizaciji koji je nedavno stupio na snagu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Svi zdravstveni radnici će morati da se vakcinišu

Pravilnikom je predviđeno da će zdravstveni radnici biti vakcinisani protiv hepatitisa B, gripa, malih boginja, rubeole, zaušaka, pertusisa, difterije, varičele, meningokokne bolesti i drugih zaraznih bolesti.
Obavezna imunizacija ne odnosi se samo na "bele mantile" već na sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama, uključujući i spremačice i servirke hrane.

- Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koji podležu obaveznoj imunizaciji su oni koji pružaju usluge zdravstvene zaštite na odeljenjima sa povećanim rizikom od zaraznih bolesti i to na poslovima - dijagnostike, lečenja, nege, ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene - navedeno je u Pravilniku.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pojašnjavaju da su "u skladu sa važećim podzakonskim aktom zaposleni u zdravstvenim ustanovama trenutno obavezni da se vakcinišu protiv hepatitisa B i sezonskog gripa".

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović pojašnjava da je reč o obaveznim vakcinama koje svi treba da prime još kao deca.

- Među zdravstvenim radnicima ima onih koji su zbog grešaka svojih roditelja propustili da budu vakcinisani ili su propustili određene doze vakcina. Svi zdravstveni radnici treba da provere svoj vakcinalni status i ukoliko nisu vakcinisani to da obavi pre 2020. godine kada će vakcinacija biti zakonska obaveza njih - naglasio je Stevanović za Tanjug.

To će u praksi značiti da svi zdravstveni radnici koji su vakcinisani kao deca, neće morati da primaju nove doze vakcina, dok će oni koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani morati da prime vakcine.

Zdravstveni radnici bolesni lečili decu

Epidemiolog Branislav Tiodorović pojašnjava da će oni koji ne znaju da li su vakcinisani morati da urade testiranje.

- Bruka je da dete koje dođe u bolnicu da se leči od leukemije dobije morbile od lekara ili sestre. A, tokom ove epidemije malih boginja imali smo obolele i zdravstvene radnike - pojašnjava on.

Od početka epidemije malih boginja u Klinici za infektivne bolesti KCS lečeno je osam zdravstvenih radnika sa komplikacijama morbila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading