GENERAL DIKOVIĆ OTVORENO: Nerešen status Kosova - najveći bezbednosni rizik

Autor: Tanjug

Vesti

05.12.2017

23:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći bezbednosni rizik Srbije je nerešen status južne pokrajine i njena jednostrano proglašena nezavisnost, upozorava načelnik Generalštava Vojske Srbije general Ljubiša Diković, te najavljuje da će biti formirane posebne jedinice specijalaca za krizne situacije.

RepublikaFoto: Tanjug/Đorđe Savić
Ljubiša Diković

- Terorizam je svetski neprijatelj broj jedan, koji pođednako preti i nama. Formiraćemo zato opremljene, obučene i efikasne oružane snage, koje će biti snažan faktor odvraćanja u svim bezbednosnim izazovima - rekao je Diković u intervjuu za"Večernje novosti".

Opasnost od sukoba

On je naglasio da je Vojska Srbije potpuno spremna da zaštiti svoje građane od svih pretnji i opasnosti. 


Na pitanje šta podrazumeva bolja organizacija snaga za brzo reagovanje, Diković podseća da je nekada postojao korpus specijalnih jedinica, koji je rasformiran 1999. godine. 

- Za rešavanje svih bezbednosnih izazova danas su nam preko potrebne snage koje mogu da za rekordno kratko vreme reše problem i spreče njegovo širenje - rekao je Diković.

Na Balkanu postoji veliki rizik od izazivanja sukoba, upozorio je on, te je naveo da je važno da Srbija raspolaže jedinicama koje mogu da efikasno reaguju u kriznim situacijama. 


- Napravićemo zato veću formaciju ovih snaga. Biće najbolje opremljene i podržane helikopterskim jedinicama. To je i razlog za nabavku helikoptera, koje ćemo naoružati i opremiti za borbena dejstva - rekao je Diković. 

Istovremeno je izrazio želju da će Srbija nabaviti PVO sisteme, "ali samo prema potrebama". Plan je, dodao je, da se uz sistem "Neva" i modernizaciju raketa "kub" nabavi i neki od modernijih raketnih sistema. 

Sigurno nebo

- Naš cilj je da uvek budemo spremni da zaštitmo vazdušni prostor Srbije u miru, ali i da se osposobimo za nanošenje udarca potencijalnom agresoru - rekao je Diković. 

On je naglasio da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stalo do toga da Srbija ima odlično opremljenu i obučenu vojsku spremnu da odgovori na svaki pokušaj ugrožavana bezbednosti građana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading