OD SUTRA ISPLATA NOVCA IZ TREĆEG PAKETA POMOĆI! Evo ko će i koliko dobiti od države

Autor:

Vesti

27.07.2021

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prve isplate davanja iz trećeg paketa pomoći države Srbije kreću sutra, a novac će pre svih dobiti autoprevoznici, već 28. jula.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Nakon njih sledi isplata slobodnih umetnika, ugostitelja, penzionera, a na jesen i ostatak davanja građanima Srbije od 30 i 20 evra.

Ukupna vrednost trećeg paketa pomoći iznosi 266 milijardi dinara, a ono što je do sada realizovano jeste: isplaćenje 3 minimalca za više od 1,2 miliona građana, 60 evra za se nezaposlene, prvih 30 evra za 5,7 miliona građana kao i 3.000 dinara za sve vakcinisane, piše Informer.

Autoprevoznici dobijaju 600 evra po autobusu

Prvi na listi za isplatu su autoprevoznici. Njima će 28. jula biti isplaćeno 600 evra po autobusu i to će biti četvrta rata, dok će još sledeće dve rate biti isplaćene u naredna dva meseca. Novčanu pomoć će ukupno dobiti 654 privredna društva.

Isplata minimalca za slobodne umetnike početkom avgusta

Slobodni umetnici će 6. avgusta dobiti poslednju ratu minimalca od 30.900 dinara. Podsećamo da ovu pomoć mogu da dobiju samo samostalni umetnici čiji je status utvrđen od strane reprezentativnog udruženja u kulturi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Isplate u ugostiteljstvu i turizmu sredinom avgusta

Sredinom avgusta, tačnije 16. u mesecu država isplaćuje drugi puni minimalac za ugostitelje i zaposlene u turizmu. Dakle, oni u avgustu dobijaju poslednju ratu isplate koja je ista kao i za slobodne umetnike, 30.900 dinara. U okviru ove uplate uključena su i davanja za turističke vodiče.

Naime, ova uredba je usvojena u aprilu, kada je propisano da će im biti uplaćena dva minimalca (u julu i avgustu). Sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekat isplatio zaradu za decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Za penzionere prve isplate od 50 evra na jesen

Penzionere će država dodatnim novcem obradovati u septembru kada će dobiti još 50 evra, pa se uplatom od 50 evra ukupna pomoć za najstarije građane penje na 110 evra, računajući i onih 30 evra.

Poslednje uplate

Svi građani Srbije će dobiti još 30 evra u novembru, a kako je prethodnih dana rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, država će zbog suficita u budžetu od više od 200 miliona evra koji se očekuje u julu, biti u mogućnosti da isplati još po 20 evra svim građanima, te će taj novac dobiti u decembru, što je i poslednje davanje iz državnog paketa. Za poslednjih 20 evra je potrebna dodatna prijava.

Podsetimo da su građani sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dobili u maju po 100 evra, a nezaposleni po 200 evra, dok su u junu po 60 evra dobili i nezaposleni u ostalim krajevima Srbije.

Novac je u prethodnom periodu bio obezbeđen i za vakcinisane građane, koji su primili bar jednu dozu do 31. marta, a iznos uplate je bio 3.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading