(FOTO) Meštani Rače kod Priboja započinju gradnju hrama

Autor: Republika, milesevskaeparhija.rs

Vesti

26.07.2021

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedelju 25. jula 2021. godine, na dan kada naša Sveta Pravoslavna Crkva proslavlja Čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije osveštao je zemljište i postavio Krst, u mestu Rača kod Priboja, gde će uskoro početi gradnja pravoslavnog hrama koji će biti posvećen upravo Majci Božijoj. Episkopu su sasluživali arhijerejski namesnik pribojski protojerej-stavrofor Marko Papić, protojerej Nikola Perković i protođakon Ivan Savić.

RepublikaFoto: milesevskaeparhija

U ovom duhovnom događaju učestvovali su i predsednik opštine Priboj g. Lazar Rvović, načelnik opštine Rudo g. Dragoljub Bogdanović sa svojim saradnicima. Meštani Rače i okolnih sela u neposrednoj blizini Republike Srpske, preko svog paroha, protojereja-stavrofora Jova Andana, izrazili su svoju želju da uz Božiju pomoć u svom mestu sagrade hram u kome će uznositi molitve i blagodarnost Bogu za sva dobra koja nam nesebično daruje. Zemljište za hram  poklonio je mladi domaćin Marko Zujić sa svojom porodicom.

Episkop Atanasije je blagoslovio njihovu dobru nameru pa su oni započeli njenu realizaciju, a čin postavljanja Krsta prvi je korak u ostvarivanju tog bogougodnog dela.

Čestitajući meštanima Rače i njihovom parohu na pravom putu kojim idu Episkop Atanasije je rekao:

Čestitam vam na ovome sabranju koje smo ostvarili sa dobrom namerom da na ovome mestu gde stojimo podignemo sveti hram u slavu Božiju a u spomen ikone Bogorodice Trojeručice sa namerom da se na ovome mestu sabiramo i da se ovde Bogu obraćamo i Njegovoj Prečistoj Materi i svima svetima. U našim pravoslavnim hramovima, na mestima na kojima se okupljamo i u kojima se okupljamo, mi ponovo postajemo ono što treba da budemo, postajemo narod Božiji.

Velika je čast da Bog udostoji nekoga da pristupi da mu podiže hram, i eto, vidljivo je da je Bog nama dozvolio da pristupimo tako uzvišenom delu i da se u molitvi obratimo Bogu da prihvati to delo iz naših ruku.

Molimo se i dalje Bogu da nas snabde ljubavlju, mudrošću, slogom, istrajnošću, u dobroj nameri i dobrom delu. Ovo što smo započeli da uspešno ostvarimo. Ovaj hram treba da gradimo po principu: Mi gradimo hram a hram izgrađuje nas - poučio je prisutne Vladika Atanasije.

Građevinski odbor za izgradnju hrama pripremio je i slavske darove, kolač i žito, koji su osvećeni i razdeljeni vernom narodu. Pripremljena je takođe i trpeza ljubavi sa koje su svi bili posluženi, sa željom da se na ovom mestu ubuduće što češće i u što većem broju sabiraju u slavu Božiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading