PREMINUO POTPUKOVNIK MIRKO DOBRIČANIN: Odlazak čuvara epske poezije

Autor:

Vesti

22.07.2021

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi predsednik i jedan od osnivača guslarskog društva "Vuk Karadžić", čuvar naše epske poezije, Mirko Dobričanin, preminuo je u utorak u 95. godini. Autor mnogih knjiga, od kojih je najpoznatija "Toplički gvozdeni puk - 'Knjaz Mihailo'", radni vek proveo je u JNA odakle je otišao u penziju u činu potpukovnika.

RepublikaFoto: screenshot
Mirko Dobričanin

Dobitnik je mnogih odlikovanja, među kojima je i Visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, Orden Svetog Petra Cetinjskog, koje je dobio za naročito pokazanu ljubav i višedecenijski doprinos u očuvanju tradicije i kulture srpskog naroda.

Njegova najpoznatija dela "Dobričani rodom Moračani", "Slavni guslar Perun", "Epske pesme Srbije i Crne Gore", "Junačka epika srpskog naroda", "Narodni guslar Dušan Dobričanin", "Filip Višnjić", "Sjaj gusala", "Monografija guslarskog društva Vuk Karadž" i "Moja Životna staza" i dalje privlače čitalačku publiku.

Dobričanin je iza sebe ostavio troje dece i sedmoro unučadi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading