NEGATIVNO UTIČU NA KLIMU: Ove ŽIVOTINJE godišnje ispuste istu količinu ugljen-dioksida kao 1,1 MILION automobila!

Autor:

Vesti

22.07.2021

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nivo emisija stakleničkih gasova koje u godinu dana uzrokuje aktivnost divljih svinja jednak je onom koji, u istom periodu, proizvede 1,1 milion automobila.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Kad razmišljamo o klimatskim promenama, obično razmišljamo o klasičnom problemu s fosilnim gorivima. Aktivnosti divljih svinja jedan su od činilaca ubrzavanja klimatskih promena, koji zapravo uopšte nije istražen. Dok traže hranu, divlje svinje čupaju i oru zemlju. Uporedio bi ih s mini traktorima. Tako se mikrobi u tlu izlažu kiseoniku. Zatim se ti mikrobi počinju izuzetno brzo razmnožavati, te tako stvaraju emisije CO2 - objasnio je dr Kristofer O'Brajan sa Univerziteta u Kvinslendu.

Uništavanje okoline od strane divljih svinja, naučnoj zajednici i poljoprivrednicima dobro je poznato, no uticaj koji te životinje imaju na klimatske promene, do sada nije bio zabeležen.

- Za aktivnosti divljih svinja odgovorni su ljudi. Širili smo ih po svetu, daleko izvan njihovih prirodnih staništa. Tako i ovaj uticaj na klimatske promene treba pripisati ljudskom delovanju - zaključio je O’Brajan.

Istraživači procenjuju da divlje svinje, širom svijeta, na lokacijama koja im nisu prirodna staništa, godišnje iskopaju površinu veću od 36 000 kvadratnih kilometara.

Divljih svinja najviše je u Okeaniji, gde su se te životinje nastanile na otprilike 22.000 kvadratnih kilometara. Svinje u Okeaniji krive su za više od 60% procenjenih godišnjih emisija koje uzrokuju životinje, emitirajući gotovo 3 miliona metričkih tona CO2, što je približno nivou emisija 643.000 automobila.

Premda se u Evropskom parlamentu nisu još stigli pozabaviti partikularnim problemom divljih svinja, kako bi se uporile klimatske promene na temelju predloga Parlamenta osnovaće se i Evropski naučni  savetodavni odbor za klimatske promene kako bi se pratio napredak i ocenilo je li evropska politika u skladu s tim ciljevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading