DANAŠNJI DAN JE SVETI DAN! Slavimo više svetitelja, ali su OBIČAJI JASNI: Vreme je da se okrenemo bližnjima!

Autor:

Vesti

22.07.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je bitno da budemo strpljivi, da svoje strahove ostavimo po strani i da budemo blagi prema bližnjima

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Foto: Ilustracija

Na današnji dan pominju se nekoliko svetitelja i podvižnika. Pominju se sveti Pankratije, Kiril Kritski, prepodobni mučenici Patermutije i Kopije, prepodobni Patermutije i Kopije i sveti Teodor Edeski.

Sveti mučenik Pankratije

Rođen je u vreme kada je sam Isus hodao zemljom. Roditelji su ga kao malog odveli u Jerusalim na hodočašće, gde su prisustvovali Gospodovim podvizima i čudesima. Zajedno sa svojim roditeljima krstio se u Antiohiji. Posle raspeća Božijeg, podvizavao se zajedno sa apostolom Petrom. U dogovoru sa apostolom Pavlom postavljen je za episkopa na Siciliji. Tu je postigao svoja najveća dela, pagane je preobratio i krstio, razorio lažne idole i dobro upavljao crkvom. Poznat je njegov podvig da je sam izašao pred celu vojsku neznabožaca sa krstom u ruci i odbranio grad. On je mučki zarobljen i kamenovan, tako je stradao mučeničkom smrću. Njegove mošti se nalaze u Rimu i dan danas.

Mučenik Kiril episkop Gortinski na Kritu

Poznati su njegovi podvizi kada je imao 84 godine. Nije hteo da se odrekne Hrista, pa je mučen i bačen na lomaču. Ali ni tada nije skončao, spasen je velikim čudom. Pošto nisu mogli da ga spale, poznate su reči sudije koga je postavio car Deki. 

- Kirila, izvedenog iz ognja, pravedni sud ne može trpeti među živima, zato naređujem da se ubije mačem - rekao je sudija.

Hrabra srca i drage volje Kiril stavi glavu na panj. Tako je starac otišao u carstvo Božije.

Prepodobni mučenici Patermutije i Kopije

Obojca su bili mučeni od strane cara Julijana Odstupnika. Kopija su uspeli da privole da se odrekne Hrista, ali posle ukora od strane starijeg Patermutija, on odbaci cara i vrati se u veru. Obojca su stradali mučeničkom smrću mačem. Poznato je da je i jedan vojnik koji ih je čuvao, Aleksandar, posle ovog stradanja postao hrišćanin. To se desilo 361. godine.

Prepodobni Patermutije i Kopije

Iako su istih imena, ova dva svetitelja nisu isti kao ovi prethodni. Ovaj Patermutije je prvo bio vođa razbojnika, pa posle jednog proviđenja se zamonašio i pronašao sebe u veri i veru u sebi. To se desilo u trenutku kada je išao u pljačku. I jedan i drugi su bili čudotvorci, lečili su ljude i vraćali su ih na pravi put. Patermutije se upokojio u dubokoj starosti.

Sveti Teodor Edeski

U svojoj 20. godini se zamonašio. Bio je monah tačno 36 godina. Tada, u vreme cara Mihaila bio je izabran za episkopa edeskog. Umro je 848. godin, uz njega se spominje i njegov nastavnik sv. Teodosije Stolpnik i drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Bepa

22.07.2021 06:56

Христос је сажео све заповести Старог завета у две највеће заповести: 1. Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом. 2. Љуби ближњега свога као самога себе.

Odgovori 11 0
KPCTA

22.07.2021 10:05

Нови завет је савршенији од Старога завета не само по ширини љубави према свима људима него и по јачини љубави: Хришћанин воли свога ближњега не само као самога себе него и више од себе самога. Он воли ближњега као што је Исус Христос волео нас, а Христос је жртвовао Самога Себе ради нас и за наше спасење. Господ је рекао ученицима својим не само да воле своје ближње као саме себе него да их воле, као што је Он заволео нас (Еванђеље по Јовану, глава 13, стих 34)

Odgovori 10 0