(FOTO) Na Javoru obeležena 145. godišnjica Kalipoljske bitke

Autor:

Vesti

13.07.2021

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ponedeljak 12. jula 2021. godine kada Pravoslavna Crkva proslavlja dan Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla – Petrovdan, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski gospodin Atanasije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetih srpskih mučenika i novomučenika na planini Javor u selu Ljepojevići, između Nove Varoši i Ivanjice, na nadmorskoj visini preko 1400 metara. Sasluživali su jerej Mišel Memišević i protođakon Ivan Savić.

RepublikaFoto: milesevskaeparhija.rs
Episkop Atanasije na Javoru

Posle Božanske Liturgije i kraćeg zadržavanja u razgovoru sa meštanima ovog slikovitog sela na planini Javor Preosvećeni se uputio na obližnje Kalipolje gde je na jednom uzvišenju u sredini prostrane doline podignut spomenik izginulim junacima Kalipoljske bitke, odnosno Javorskog rata (1876-1878),  koji su živote svoje položili za slobodu svog naroda i i Države.

Tu je u prisustvu mnogih zvanica odslužen pomen postradalim junacima nakon čega se Episkop obratio prisutnima: – Veliki ljudi i veliki događaji nas prizivaju i oko sebe okupljaju i ujedinjuju. Danas, na ovom svetom mestu, ujedinjuje nas sećanje na velike sinove roda našega koji su učestvovali u velikim događajima.

U ono vreme Srbija je bila u poniženom položaju a njeni sinovi sećali su se poziva Gospoda Hrista da treba voleti Gospoda Boga i da treba voleti svoje bližnje. Junaci kojih se danas sećamo dali su ono najsvetije što su imali – svoje živote. Znali su šta daju i zašto ga daju, kako reče pesnik. Da bismo održali punoću svoga bića neophodno je održati i punoću pamćenja.

Ovaj događaj doprinosi upotpunjavanju pamćenja i on će sigurno doprineti upotpunjavanju bića, to jest ličnog i zajedničkog identiteta potomaka onih kojih se danas najviše sećamo. Oni su izrazili i pokazali ljubav svojim delom, a mi svojim pamćenjem, trajnim i večnim, i svojom molitvom da Bog njima uzvrati svojim pamćenjem.

RepublikaFoto: milesevskaeparhija.rs
Episkop Atanasije

Vence na spomen obeležje junacima Kalipoljske bitke položili su: Izaslanik Predsednika Republike Srbije g. Milorad Veljović sa vojnom pratnjom, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednici opština Nova Varoš i Ivanjica, predstavnici Humanitarne organizacije Stara Raška iz Beograda, Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912-1918 Vojvoda Petar Bojović iz Nove Varoši, Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912-1918 iz Ivanjice, Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912-1918 Kosta Todorović iz Užica i predstavnici Ravnogorskog pokreta.

Nedaleko od Kalipolja na uzvišenju nalazi se groblje izginulim junacima Javorskog rata i spomenik majoru Mihailu Iliću. I tu je odslužen pomen junacima otadžbinskih ratova, i položeni venci. Preosvećeni Episkop Atanasije se ovde obratio prisutnima sledećim rečima: – Često dolaze trenuci da je neophodno donositi krupne odluke, opredeljivati se i odlučno delati.

Svi ovi mučenici kojih smo se sećali i juče i danas su u smutnim vremenima, u vremenima stradanja i duhovnog zavođenja, imali zadatak da se snađu u jednom trenutku i donesu odluku za šta su ceo život živeli i za šta će dalje živeti. Tako su mnogi, zbog krupne odluke, morali i da polože svoj život. Upravo se nalazimo na mestu gde su te krupne odluke donošene. Sećamo se čoveka koji je donosio te krupne odluke, a to je mogao samo hrabar čovek, junak Javorskog rata, major Mihajlo Ilić.

RepublikaFoto: milesevskaeparhija.rs
Episkop Atanasije

U vreme klonulosti, u vreme panike, smućenosti, on je doneo odluku i snašao se u toj odluci, da uspravi duh onih koji su oko njega, sačuvavši u sebi duh uspravan. Nije žalio sebe, prineo je sebe tome višem cilju, i položio svoj život za svoju otadžbinu. On zato živi večno, i mi se molimo Bogu da ga zadrži u Svom zagrljaju u Carstvu Svome, a mi ćemo ga zadržati u svom pamćenju i ljubavi koju mu sada prinosimo.

Preosvećenom Episkopu Atanasiju su na pomenima sasluživali arhijerejski namesnik novovaroški protojerej Stanko Blagojević, jerej Mišel Memišević, jerej Zoran Stevlić iz Eparhije žičke i protođakon Ivan Savić.

Osim ovih događaja, na Javoru je u nastavku održan i 14. po redu Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja na kom je izveden prigodan kulturno-umetnički program uz učešće kulturno umetničkih društava iz Banja Luke, Ivanjice, Novog Pazara, Nove Varoši, zatim narodnih guslara, zdravičara, pevačkih grupa. Ovu manifestaciju je pokrenula i organizovala Humanitarna organizacija Stara Raška iz Beograda i evo već dugi niz godina ovo Petrovdansko saborovanje na Javoru se uspešno održava na radost svih meštana okolnih sela ali i mnogih gostiju koji dolaze da se ponovo vide i porazgovaraju sa svojim prijateljima iz raznih krajeva srpskih zemalja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivan

13.07.2021 18:05

Bio sam tamo ove godine na obeležavanje i odao počast Majoru Mihailu Iliću mom rođaku i upoznao divne ljude iz uduženja Stara Raška, Predstavnika osnovne škole u Kušićima kao i udruženja palih boraca Javorskog rata. Organizacija je bila super, vidimo se sledeće godine. Ivan Đurđević