STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Nadrilekarstvo je igra PREVISOKE CENE!

Autor: Republika

Lifestyle

12.07.2021

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medicina nije igra, čak i kad se radi o onoj najlepšoj grani - estetici. Ovih dana pojavljuju se priče u medijima o nadrilekarima koji su mesecima, pa i godinama, radili nelegalno, bez licence. Nestručnost i lažno predstavljanje opravdano izazivaju zabrinutost građana za to kome smeju da povere svoje lice i telo.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pacijentima koji su poklonili poverenje lekarima bez stručnog znanja bilo je ugroženo čak i zdravlje. Mnogi od njih posle zahvata pretrpeli su povrede koje se teško mogu sanirati i ostavljaju trajne posledice, nekad čak i nerešive, a finansijski momenat, iako nezanemarljiv, u ovim slučajevima je samo dodatna šteta. Nadrilekari oponašaju lekare svesni svoje nestručnosti, bez sumnje ugrožavajući zdravlje, pa čak i život pacijenata. To je previsoka cena igre manipulacije.

RepublikaFoto: youtube.com
Sava Knežević

U javnost je najpre dospeo slučaj „doktora" Save Kneževića, koji je prvi otkriven, nakon što su žrtve izašle u javnost govoreći o posledicama ikoje su nakon ntervencija pretrpele. Sava je 23-godišnjak koji je uz pomoć svoje majke, cvećarke po zanimanju, uspeo da ih uveri da je stručnjak i „akademik regenerativne, antiejdžing i estetske medicine”. Ništa manje značajan primer bio je i slučaj samoprozvane doktorke, Olgice Markanović, koja je prouzrokovala mnogobrojna trajna oštećenja na licima svojih pacijenata nestručnim korišćenjem neproverenih lasera kojima je nesrećnim ženama spaljivala kožu.

Olgica Markanović

Protiv ovih osoba se trenutno vodi nekoliko krivičnih postupaka, kako zbog nadrilekarstva, tako i zbog proganjanja, uznemiravanja i ugrožavanja bezbednosti lekara koji su im se suprotstavili i oštećenih pacijenata koji su im se suprotstavili.

Prva u borbu protiv nadrilekastva i zaštitu pacijenata pristupila je dr Kristina Davidović, specijalistkinja radiologije i predsednica Udruženja interdiciplinarne estetike i antiejdžing medicine Srbije, kao i osnivač privatne poliklinike Rea Medika. Ona je zajedno sa svojim timom preduzela mere i korake kako bi zaštitila sve ugrožene pacijente, osvestila postojanje lažnih lekara ali ukazala ne sve moguće štetne posledice njihovog nelegalnog rada.

- To činim kako bih pružila podršku svima koji su pretrpeli fizičke, ali i psihičke traume, ali i kako bih pomogla svim budućim pacijentima da znaju kako i gde da se informišu, i kome mogu da poklone svoje poverenje - rekla je dr Kristina Davidović, podsećajući pre svega na doktorski zavet. Dr Kristina navodi da je zakon jasan, i nada se da će svako ko je teško narušio nečije zdravlje dobiti zatvor, a žrtve adekvatnu odštetu. Podnete su mnoge krivične prijave, i veruje da će se stati na put onima koji su igrali tuđim životima.

Lažnih lekara sve je više. Mnogi će se pitati zašto inspekcija Ministarstva zdravlja ne može da ih kontroliše. To je zato što oni, po zakonu, mogu da proveravaju samo ordinacije koje su registrovane. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, antiejdžing medicinom mogu da se bave samo lekari i stomatolozi. Materijal koji se primenjuje, kao i aparati koji se koriste, moraju biti registrovani i povereni samo lekarima sa licencama, u suprotnom medicinski materijal koji stiže ilegalno, može biti štetan po zdravlje pacijenata.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Ako niste sigurni, uvek pogledajte na sajtu Lekarske komore Srbije imenik u kom se nalaze svi lekari koji imaju licencu za rad - izjavila je dr Jelena Trivković, lekar na specijalizaciji radiacione onkologije i član Srpskog udruženja estetske i antiejžing medicine – SESIAM, koja je od skoro i novi član stručnog tima klinike Rea Medika u Novom Sadu.

- Diploma i licenca za rad su početna stanica kako biste nekom poverili svoje lice i telo. Ništa manje značajno nije ni sam odnos lekara i pacijenta. Uvek birajte doktora koji će vam se posvetiti, kome možete verovati i koji razume vaše potrebe, ali pre svega vodi računa o vašem zdravlju i bezbednosti - dodala je dr Jelena Trivković.

Na ovaj problem mogli bi dodatno da reaguju lekari koji časno i pošteno obavljaju svoj posao, jer svaku estetsku intervenciju i operaciju morali bi rade stručna i školovana lica. U suprotnom, posledice su katastrofalne. Lepota je danas postala imperativ, u svim životnim dobima, skoro podjednako i za mušarce i za žene, ali nema isprobavanja i rizikovanja kada je zdravlje u pitanju. Zaboravite na popuste, promocije i Instagram preporuke kada nekom poverite svoje lice i telo. Nema korekcija bez precizne provere kod koga se ide i koliko je taj neko stručan.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading