KOZMETIKA ZA PROBU PUNA FEKALIJA I BAKTERIJA: Testeri šminke izazivaju slepilo

Vesti

02.12.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne stavljajte testere za šminku direktno na lice! Lekari upozoravaju da su testeri ruževa, maskara, pudera, senki izvor zaraza, pa ako se direktno nanose na kožu, zbog prisustva patogenih bakterija i tragova fekalija mogu uzrokovati herpes, konjuktivitis, ali i slepilo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Izbegavajte testere u prodavnicama

Ne stavljajte testere za šminku direktno na lice! Lekari upozoravaju da su testeri ruževa, maskara, pudera, senki izvor zaraza, pa ako se direktno nanose na kožu, zbog prisustva patogenih bakterija i tragova fekalija mogu uzrokovati herpes, konjuktivitis, ali i slepilo.

Prema nedavnom pisanju Dejli mejla, testeri u prodavnicama sa šminkom su rasadnik virusa i bolesti, herpesa, salmonele, ešerihije koli. Čak 43 odsto testera za šminkanje očiju sadrži neki oblik virusa ili bakterije. Eksperti upozoravaju žene da ne koriste testere šminke u radnjama jer to može da uzrokuje "ružičasto oko", kojem su simptomi iscedak i crvenilo, a u ekstremnim slučajevima i slepilo.

RASADNIK VIRUSA

Žene treba da znaju kako da ispravno koriste testere za šminku, kaže prim. dr Gorana Isailović, dermatovenerolog.

- Šminku u prodavnicama isporobavaju većinom žene, a važno je da znaju kako pravilno da koriste testere. Ukoliko tester ruža za usne nanose direktno na usne, rizikuju da se zaraze ešerihijom, hlamidijom ili nekom drugom patogenom bakterijom. Usna duplja je deo ljudskog tela sa najviše bakterija, a usne su njen početak, tako da korišćenje testera za ruževe, koje je pre vas stavljalo na desetine osoba, isto je kao da ste sa njima delili četkicu za zube - objašnjava dr Isailović.

NAJOPASNIJE MASKARE

Ona savetuje da se u kozmetičkim prodavnicama za testiranje šminke koriste štapići za uši ili lična četka za puder, rumenilo... Stručnjaci upozoravaju da su najopasniji testeri maskara i olovaka za oči zbog rizika od konjuktivitisa.

43 odsto testera za šminkanje očiju sadrži neki oblik virusa ili bakterije

- Ne preporučujem korišćenje testera za maskare jer ne postoji način da se ova vrsta šminke bezbedno isproba, odnosno da ne dođe do nekih problema sa kožom ili očima. Osoba koja koristi šminku direktno sa testera prihvata rizik da oboli - naglašava doktorka Isailović.

Stručnjaci navode da, kad god se u nekom kozmetičkom testeru pronađe ešerihija koli, znači da je neko bio u toaletu, nije oprao ruke i onda je pipao kremu. U novoj američkoj studiji ova bakterija je pronađena u svim testerima, a ispitani su u dvogodišnjoj američkoj studiji. Uz ovu bakteriju, uzorci ruževa, pudera, olovaka, krema i drugih kozmetičkih proizvoda kontaminirani su i bakterijama koje izazivaju herpes i konjunktivitis.

Patogene bakterije izazivaju:
Stafilokoke gnojne infekcije kože, trovanje hranom
Ešerihija koli upalu mokraćnih puteva
Klostridija botulizam (trovanje)
Hlamidija infekcije oka i urogenitalnih organa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading