ODLUKA O TREĆOJ DOZI DO 1. AVGUSTA! Brnabić: Krizni štab će dati preporuku

Autor:

Vesti

11.07.2021

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj vakcinisanih u Srbiji i dalje nije prešao 50 odsto, ali, kako napominje premijerka Ana Brnabić, prelazak te brojke očekuje se u narednim danima.

RepublikaFoto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Kada je u pitanju donošenje odluke o eventualnoj trećoj dozi, premijerka ističe da će građani odluku o tome čuti do 1. avgusta.

- Imali smo sastanak sa članovima Nacionalnog tela za imunizaciju, Batuta, Medicinskog fakulteta i Agencije za lekove i medicinska sredstva. Nacionalno telo za imunizaciju radi studije, prati proizvođače vakcina i njihove studije u vezi sa trećom dozom. Do 23. jula oni će da daju svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, a Krizni štab će do 1. avgusta da donese preporuku za građane. Gledamo studije proizvođača, kakvu praksu sprovode druge zemlje, šta kaže SZO, a imaćemo i naše studije. Ne kasnimo u ovome, donećemo odluku na vreme, da svi budu mirni - rekla je Brnabić u gostovanju na televiziji Prva.

Ona je navela da ima ljudi koji ne žele da se vakcinišu, ali i "onih koji već sada hoće treću dozu". Dodaje i da Srbija još nije prešla brojku od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

- U ovom trenutku smo na 48,6 odsto vakcinisanih. Ako želite da budete optimistični, faktički smo prešli na 49 odsto. Vakcinacija trenutno ide jako loše. Loznica i Kraljevo su opštine koje su se priključile grupi koja je prešla 50 odsto, još devet lokalnih samouprava su vrlo blizu da pređu. Treba nam više od toga i moramo više da radimo. Pre svega omladina. Juče su dolazili studenti iz Sarajeva da se vakcinišu, a naši to ne koriste dovoljno - ističe Brnabić.

Ona je dodala da se "plaši sledećeg talasa jer u drugim zemljama raste broj obolelih".

- Ako dođe do novog talasa, vakcine su veoma bitne jer štite građane od težih oblika bolesti. Time štitimo zdravstveni sistem jer se smanjuje pritisak na njega. Naša građanska dužnost je da se vakcinišemo - zaključila je Brnabić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading