ZAŠTITNIK GRAĐANA: Dete sa zdravstvenim problemima ostavljeno centru sa socijalni rad

Autor:

Vesti

06.07.2021

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana utvrdio je da brigu o detetu koje je rođeno sa težim zdravstvenim problemima i koje su roditelji odmah po rođenju ostavili u bolnici sporeći rezultate DNK analize, zbog čega je ova institucija pokrenula postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa, već pet godina vodi Gradski centar za socijalni rad.

RepublikaFoto: Photo by Tim Bish on Unsplash

Zaštitnik građana je krajem marta 2021. godine po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da postoji sumnja da je jednoj porodici 2016. godine zamenjena beba u beogradskom porodilištu, pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada GAK Narodni front, Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Dokumentacija koju su nadležni organi dostavili Zaštitniku građana, između ostalog, pokazuje da je dete rođeno sa težim zdravstvenim problemima u junu 2016. godine i da su roditelji zbog različitog broja protokola majke i bebe tražili da se uradi DNK analiza. GAK Narodni front obavestio je Zaštitnika građana da su protokol porođaja majke i protokol novorođenčeta posebni protokoli koji se vode u zdravstvenoj ustanovi i nemaju iste brojeve.

DNK analiza koju je uradio Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu je roditeljima dostavljena sa tehničkim greškama koje su produbile njihove sumnje u roditeljstvo. Pogrešno upisano vreme rođenja deteta i drugačije ime oca koje je ostalo na zapisniku o DNK analizi uz ime oca deteta su, kako proizilazi iz izveštaja nadležnih organa, ispravljeni istog dana, o čemu je sačinjena službena beleška, i poslate GAK Narodni front. 

S obzirom na osporavanje rezultata ispravljene DNK analize Instituta za sudsku medicinu, porodilja je otpuštena iz porodilišta a bebu je ostavila na Odeljenju neonatologije GAK Narodni front, o čemu su odmah bile obaveštene socijalne radnice klinike. Porodilja je 15 dana kasnije u GAK Narodni front izjavila da želi da se dete uputi na smeštaj Centra za socijalni rad.

Beba je 56 dana bila smeštena na Odeljenju neonatologije, nakon čega je brigu o njoj preuzeo Gradski centar za socijalni rad, koji mu je rešenjem odredio privremenog staratelja. Roditelji su u potpunosti lišeni roditeljskog prava, proizilazi iz dokumentacije dostavljene Zaštitniku građana.

S obzirom da su roditelji sporili postojeći rezultat DNK analize Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, DNK analiza je ponovljena na njihov zahtev (DNK od novorođenčeta i roditelja uzet je u prostorijama GAK Narodni front od strane predstavnika privatne laboratorije, u prisustvu advokata) i bila je istovetna sa rezultatom DNK analize Instituta za sudsku medicinu u Beogradu

Takođe, MUP Republike Srbije dostavio je Zaštitniku građana dokumentaciju koja pokazuje da je 21. marta 2021. godine otac deteta u PS Zvezdara izneo sumnje da im je dete zamenjeno u porodilištu, kao i da je tri dana kasnije iste sumnje izneo i policijskim službenicima u PS „Savski venac“. Obe beleške dostavljene su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a MUP navodi da do sada nije primio zahtev ovog tužilaštva za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Uzimajući u obzir postupanje kontrolisanih organa u okviru svojih nadležnosti, Zaštitnik građana nalazi da u konkretnom slučaju nije bilo propusta koji bi doveli do povrede prava deteta. Prilikom donošenja odluke, Zaštitnik građana je uzeo u obzir da je nakon osporavanja prvobitnog nalaza Instituta za sudsku medicinu, roditeljima omogućeno da ponove DNK analizu i da su na osnovu saznanja nadležnih organa sve naredne analize potvrdile prvobitni nalaz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading