MINISTARKA KISIĆ TEPAVČEVIĆ NENAJAVLJENO OBIŠLA DOM U NIŠU: Evo šta je tamo zatekla!

Autor: Republika

Vesti

03.07.2021

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević obišla je domove za decu sa smetnjama u razvoju nakon čega se oglasila na zvaničnom Instagram profilu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Nakon što su slike užasa o uslovima u kojima žive deca sa hendikepom bez roditeljskog staranja potresle javnost, medije i društvene mreže, nadležni organi u Srbiji nisu čekali ni časa i odmah su izašli na teren da pogledaju kakva je zaista situacija o kojoj se već danima govori.

Podsetimo, objavljena je publikacija "Zaboravljena deca Srbije", rezultat istraživanja Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI), organizacije za ljudska prava koja se bavi zaštitom i punim socijalnim uključivanjem dece sa smetnjama u razvoju i odraslih sa invaliditetom u društvo.

U publikaciji istraživači navode da su tokom 2019. ulaskom u više ustanova domskom smeštaja otkrili da su deca često pomešana sa odraslima, da se primaju i bebe i deca mlađa od tri godine, te da 79 odsto dece i odraslih u institucijama ostaje duže od 10 godina.

Nakon ovakvih izjava, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević obišla je domove za decu sa smetnjama u razvoju nakon čega se oglasila na zvaničnom Instagram profilu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević obišla je danas, nenajavljeno, Ustanovu za smeštaj dece i mladih "Duško Radović" u Nišu, u okviru koje se pružaju usluge domskog smeštaja, male domske zajednice i prihvatilišta. Osmesi i zadovoljstvo na licima dece i mladih najbolje govore o kvalitetu usluge, odnosu zaposlenih prema njima i uslovima u kojima žive. Ova ustanova odiše pozitivnom energijom, a iz svake sobe se čuje dečiji smeh. Deca su se obradovala poseti, veseli su i zadovoljni i angažovani različitim vidovima aktivnosti. U domskom smeštaju u toj ustanovi nalazi se 11 dece, u maloj domskoj zajednici 12, a u prihvatilištu 12 dece i mladih - piše u opisu fotografija na Instagram profilu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading