MINISTARKA DARIJA KISIĆ DALA ČVRSTO OBEĆANJE: Neću stati dok ne proverim svaku stavku iz izveštaja o socijalnim ustanovama

Autor: Republika

Vesti

02.07.2021

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pojedinim ustanovama za smeštaj dece i mladih sa smetnjama u razvoju, deca se sistematski zlostavljaju, tvrdi se u izveštaju organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom. Neću stati dok ne proverim svaku stavku i svaku tvrdnju iz tog izveštaja, poručuje ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: printscreen/TV Pink
Darija Kisić Tepavčević

Ministarka Darija Kisić Tepavčević, gostujući u Dnevniku RTS-a, ističe da uvek odgovaraju oni za koje se utvrdi da su počinili neke nepravilnosti.

- Ovo je nešto što je pre dve godine bila nadzorna poseta i prateći izveštaj. Ja sigurno neću stati dok ne proverim svaku stavku i svaku tvrdnju iz tog izveštaja i dok ponovo ne posetim sve ove ustanove, to budete ubeđeni - poručuje ministarka.

Naglašava da je svaka vrsta eksterne posete i svaka vrsta aktivnosti koja ima za cilj poboljšanje sistema socijalne zaštite uvek dobrodošla.

- Napominjem da svi moramo da radimo na tome da deci koja imaju različite poremećaje zdravlja, pogotovo ako imaju različite stepene mentalnog invaliditeta, omogućimo da u svom prirodnom okruženju, prirodnoj sredini, odrastaju okružena ljubavlju. Tako mogu da pruže puno svima - poručuje Kisić Tepavčevićeva.

Ukazala je da su inspekcijski nadzori u sistemu socijalne zaštite stalni i kontinuirani i prosečan broj inspekcijskih nadzora, kako redovnih tako i vanrednih, na godišnjem nivou je oko 300.

- Uvek podržavamo svaku vrstu i eksternih nadzora koji će upravo da doprinesu poboljšanju sistema socijalne zaštite - dodaje ona.

Istakla je da je ova poseta Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom sprovedena u saradnji sa Ministarstvom 29. oktobar 2019. godine, potpisan je sporazum i predstavnici Ministarstva su takođe bili u tom monitoringu i tom prilikom je osam ustanova imalo jednodnevnu posetu.

- Tom prilikom nije bilo nijedne pritužbe, nijedne prijave konkretne koja je zahtevala urgentnu reakciju i do ovog izveštaja nismo imali nijednu povratnu reakciju - naglašava Kisić Tepavčevićeva.

Ističe da takve ustanove predstavnici Ministarstva obilaze na nedeljnom nivou pre svega kako bi videli uslove života i kvalitet života dece i zaposlenih u tim ustanovama.

- U ponedeljak smo bili u Centru za dnevni boravak dece sa invaliditetom u Kruševcu i te posete su vrlo jednostavne kada vidite kakvi su efekti rada zaposlenih. Deca su iskrena, deca ne znaju da kriju, na osmesima dece vi možete da vidite i da pročitate sve. Vi vidite da se ta deca smeju, da žele da vam nešto kažu, da vas dodirnu, zagrle i da vam nešto poklone - kaže ministarka.

- Sigurno da u sistemu socijalne zaštite nije sve idealno, sigurno da zahteva još mnogo poboljšavanja kapaciteta i upravo idemo tim putem - dodaje ona.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading