DOKTOR TIODOROVIĆ UPOZORAVA NA DOLAZAK JESENI: Počeće da rade škole i velike firme, TO ĆE BITI TEST DA LI SMO DOBRO RADILI!

Autor: Republika

Vesti

30.06.2021

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delta soj korona virusa pojavio se u Indiji u oktobru 2020. godine i od tada se proširio u više od 80 država sveta. Po simptomima podseca na grip, kašalj je redi, pracen glavoboljom, curenjem nosa i temperaturom. Ovaj soj virusa je 60 odsto zarazniji, najviše se zaražavaju mladi.

RepublikaFoto: ST/A. NALBANTJAN
Branislav Tiodorović

- Ovaj soj se razlikuje po tome što nedostaje veoma važan simptom, gubitak mirisa i ukusa, a pošto se zapaljenje grla brže razvija prisutan je uporan kašalj. Mi ne moramo da imamo Indijce koji će doći kod nas, doći će neko ko je bio u kontaktu sa njima. Ono što je važno jeste da znamo ko nam dolazi. Mi imamo manji broj pozitivnih zahvaljujući vakcinaciji - kaže dr Tiodorović i navodi da treba biti svestan da ćemo imati mnogo manje posla sa ovim mutantom.

On je naveo i da je vakcinacija i dalje najvažnija kada je u pitanju korona.

- Blizu rešenja bićemo onda kada ne budemo imali ljude koji završavaju fatalno - upozorava Branislav Tiodorović.

- Već postoje dokazi i zvanično objavljeni u studijama da praktično svaka vakcina štiti i od ovo delta soja, tog mutanta, kako smo ga ranije zvali indijski soj - navodi dalje Tiodorović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Epidemiolog naglašava da je važno nastaviti sa procesom vakcinacije, pogotovo što je sada vreme kada ima manje zaraženih.

- U jesen počinje i škola i počinju da rade velike firme i to će biti veliki test, da li smo sve uradili što smo mogli - istakao je doktor Branislav Tiodorović.

On je objasnio i koja je razlika iz situacije sa početka ove godine sa onom koja može da nas zadesi.

- Stariji su bili obuhvaćeni vakcinacijom, ali mladi ne i sada imate istuaciju da je virus među mladima u radno sposovnom stanovništvu, Virus može da preživi samo u ljudskom telu i sada se pojavljuju u onima koji nisu vakcinisani. Mi na infektivnim klinikama nemamo ljude koji su vakcinisani - naglasio je Tiodorović.

Ipak, ugledni profesor je imao reči kritike.

- Svetska zdravstvena organizacija je u početku napravila promašaj da su mladi zaštićeni. Sada smo videli da nije tačno. Pitam mlade, koji će ići na Egzit, da li je bolje biti vakcinisan i ići svaki dan na Egzit, ili svaki treći dan raditi testove - naglasio je profesor Tiodorović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading