ZAŠTITNIK GRAĐANA: Zbog poruka mržnje prema deci Romima - krivična prijava i poternica!

Autor: Republika

Vesti

29.06.2021

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana utvrdio je, u postupku kontrole rada nadležnih organa, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo i podnelo krivičnu prijavu protiv osobe koja je na društvenim mrežama postavljala poruke mržnje i pozivala na nasilje prema deci romske nacionalnosti, kao i da je nadležni sud raspisao poternicu za tom osobom i odredio joj pritvor u odsustvu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana je, zarad zaštite najboljeg interesa i prava deteta, po sopstvenoj inicijativi krajem januara 2021. godine od MUP-a Republike Srbije zatražio da mu dostavi informacije o merama koje je preduzelo u vezi sa ovim slučajem.

 

U izjašnjenju Zaštitniku građana, MUP navodi da je po prijavi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine protiv NN lica, koje je objavilo uvredljive poruke o pripadnicima romske zajednice na „Fejsbuku“,  identifikovao lice koje je postavljalo te objave, ali i da to lice trenutno nije dostupno državnim organima i da je za njim raspisana poternica. 

Policijski službenici su, kako dalje navodi MUP, Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu podneli su krivičnu prijavu u odsustvu zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo Povreda ugleda zbog rasne verske, verske, nacionalne ili druge pripadnosti iz člana 174. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Zaštitnika građana je šabačko tužilaštvo obavestilo da je po prijemu krivične prijave, a povodom saznanja o nedostupnosti osumnjičenog državnim organima, podnet zahtev za određivanje pritvora Osnovnom sudu u Šapcu, koji je odredio pritvor i izdao naredbu za raspisivanje poternice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading