Pošta Srbije izdala specijalno filatelističko izdanje povodom 650 godina grada Kruševca

Autor: Republika

Vesti

28.06.2021

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom proslave 650 godina grada Kruševca, Pošta Srbije izdala je specijalno filatelističko izdanje sa znamenitostima tog grada u okviru kog je, prvi put u Srbiji, izrađena i zlatna prigodna marka.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Đorđević

Vršilac dužnosti direktora JP "Pošta Srbije“ Zoran Đorđević, danas je u Kruševcu predstavio zlatnu marku koja je urađena u samo jednom primerku.

- Jubilej grada Kruševca je jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju, kom se Pošta Srbije pridružuje istorijskim događajem za srpsku nacionalnu filateliju - izdavanjem zlatne poštanske marke, koja predstavlja znak posebnog poštovanja koji želimo da posvetimo “carskom gradu” - gradu Kruševcu, jednom od simbola naše bogate istorije - izjavio je vršilac dužnosti direktora JP "Pošta Srbije“ Zoran Đorđević.

U međunarodnim okvirima, zlatne poštanske marke izrađuju samo najveći svetski poštanski operatori. Zlatna poštanska marka Pošte Srbije predstavlja simbol Grada Kruševca - spomenik kosovskim junacima, a izrađena je tehnikom laserskog graviranja od žutog zlata.

Pošta Srbije i PTT muzej, u saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat“, pridružili su se obeležavanju jubileja grada Kruševca i prigodnom izložbom retkih i vrednih predmeta vezanih za istoriju ovog grada.

U Glavnoj pošti u Kruševcu, izloženi su izuzetno redak srednjevekovni ženski prsten iz prve polovine 14. veka, sablja iz Prvog srpskog ustanka tipa „kilič“ sa kanijom i dve izuzetne austrijske karte iz XVII i XVIII veka koje svedoče o tome da su, čak i tokom Otomanske okupacije Srbije, Austrija i Evropa smatrali Kosovo i Metohiju sastavnim delom Srbije.

Navedeni eksponati su deo zbirke "Adligata“, koje je ovo udruženje ekskluzivno za ovu priliku ustupilo PTT muzeju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading