PATRIJARH PORFIRIJE U GRAČANICI: Svako odsustvo sa Kosova je odvajanje od Boga i braće!

Autor: Republika

Vesti

28.06.2021

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Porfirije poručio je iz manastira Gračanica da svaki put kada dolazi na Kosovo i Metohiju ima osećaj da se vratio u svoj dom, a da je svako odsustvo sa Kosova odvajanje od Boga i braće.

RepublikaFoto: Tanjug/KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU/ V.ZARKOVIC
Patrijarh Porfirije

- Svaki put kada dođem na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijarsija, Bogorodica ljviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo naš dom.

- Kosovo i Metohija su zemlja u kojoj smo se rodili, rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga, što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju. Gračanica i svetinje koje smo pobrojali jesu svetska kulturna baština, ali braćo i sestre svetsko kao takvo ne postoji ako Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i prezime jesu naša pravoslavna crkva - rekao je danas patrijarh Porfirije.

RepublikaFoto: Tanjug/KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU/ V.ZARKOVIC

- Dakle jesu to biseri svetske kluturne baštine ali je pre toga baština naših otaca, baština Srba i pravoslavlja. I to ne treba nikome da smeta. Svako ima svoju baštinu, kulturu, svako se na neki način bogu moli - kazao je patrijarh Porfirije.

RepublikaFoto: Tanjug/KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU/ V.ZARKOVIC

- Različitosti ne treba da budu povod za sukobe i razdvjanje. Različitosti su upravo darovi, a reč dar znači da je to nešto što smo dobili kako bi smo ga umnožili i darovali sebe drugima.

- Gračanica su naše oko, naše uši, naše srce, to je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je veru u Hrista, a ne večeru.

RepublikaFoto: Tanjug/KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU/ V.ZARKOVIC

- I zato kada nam kažu odrecite se Gračanice, odrecite se Kosova i Metohoije, pa gospodo da li bi ste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam isčupaju srce. Znamo mi da ne bi ste pristali. To je bitka za suštinsku slobodu - rekao je patrijarh Porfirije na kraju besede nakon svete liturgije u manastiru Gračanica, prenose Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading