PITANJE TRENUTKA JE KADA ĆE DELTA SOJ POKRITI ČITAV SVET! Dr Kon: Vakcine štite i od njega, nevakcinisani da ne idu na okupljanja

Autor:

Vesti

28.06.2021

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, izjavio je danas da nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa, ali je da je jasno da je pitanje trenutka kada će tako dominantan virus pokriti čitav svet.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

Kon je za RTS rekao da oni koji nisu vakcinisani ne treba da odlaze na velika okupljanja i pozvao sve građane, naročito mlade, da se vakcinišu, ističući da postojeće vakcine štite i od novih sojeva koronavirusa.

Ukazao je da je važno da li će delta soj u većim klasterima, grupama ući u zemlju ili će ući pojedinačno.

- Mi imamo relativno solidnu situaciju, u smislu da imamo dosta vakcinisanih, ali imala je i Britanija, ima je i Izrael, pa je Izrael od sredine juna do sada udesetostručio broj novozaraženih - upozorio je Kon.

Naglasio je da situacija još nije sigurna i da je virus još među nama, posebno u Beogradu, gde je poslednja četiri dana stagnacija i broj novozaraženih ne pada više iz dana u dan.

Kon je dodao da treba voditi računa o okupljanjima i frekvenciji kontakata.

Kada je reč o bržem širenju delta soja korona virusa, Kon je naveo da se spominje brže prenošenje 40 do 60 odsto.

- Prvobitni virus se prosečno prenosio od jednog zaraženog na tri novozaražena, a ovaj se prosečno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom mora biti znatno veći da bismo sprečili njegovo prenošenje - objasnio je Kon.

Istakao je da se u Velikoj Britaniji činilo da se smrtnost održava dok raste broj zaraženih, ali da se u poslednjih pet dana povećava i broj umrlih.

Kon je istakao da nas postojeće vakcine štite i od novih sojeva i ukazao da je vakcinacija jedini izlaz iz ove situacije.

- Sada sve direktno zavisi od mladih ljudi, da li jesu ili nisu vakcinisani, jer nama sada nailazi period raznih proslava, raznih festivala, raznih događaja na kojima će biti okupljanja. Ta okupljanja će biti bezbedna samo ako se okupljaju zaštićeni ljudi - ukazao je Kon.

Preporučio je svima koji nisu vakcinisani da ne idu na takva okupljanja.

Govoreći o trenutnoj epidemijskoj situaciji, Kon je rekao da se nivo aktivnosti virusa stabilizuje, ali i da ne možemo da živimo van sveta i ne razmišljamo da se delta soj pojavljuje.

Dodao je da ne se ne može reći da je situacija vanredna, ni da je nepovoljna, već da je nesigurna.

- Ako se budemo vakcinisali do 70 posto, moći ćemo bez obzira na situaciju u svetu da budemo potpuno mirni na jesen - istakao je Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading