OPREZ! I KLIMA UREĐAJ MOŽE DA IZAZOVE POŽAR: Šta je sve važno da znate da bi izbegli katastrofu

Autor:

Vesti

25.06.2021

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih nekoliko dana u prestonici se gotovo svakog dana desi po nekoliko ozbiljnih požara.

RepublikaFoto: Photo by Caroline Minor Christensen on Unsplash
Oprez sa klimom

Nehajno i neodgovorno ponašanje može vrlo lako dovesti do nesreće, naročito tokom ovih dana usled visokih temperatura kada postoji rizik od izbijanja požara kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom.

Kako klima uređaj može da prouzrokuje požar, ali i drugi kući aparati i na šta posebno treba da obratimo pažnju tokom ovih vrelih dana savetuje Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno spasilačke brigade.

Koliko klima može da bude opasna?

Samo u toku jučeršnjeg dana izgorelo je 5 klima u Beogradu. Intezivno korišćenje klima izaziva veliko opterećenje na elektro instalacijama. Tako da je veoma bitno pravilno i bezbedno korišćenje.

Šta sve može biti uzrok požara, da li je uvek ljudski faktor? 

U više od 90 odsto slučajeva je ljudski faktor. 

Koliko mogu da budu opasni uređaji kao što su klima, aspirator...

Svaki uređaj može biti potencijalno opsano, pa čak i punjači za mobilni. Savet je da nikada te uređaje ne ostavljate uključenje kada napuštate prostor. Takođe je bitno da se redovno servisiraju i da to obavlja stručna osoba.

Šta je najbolja preventiva?

Do požara često dolazi zbog ostavljanja hrane na šporetu. Ljudi napuste prostor, misle na kratko, onda se vrate kući i imamo veliki problem. Nikako ne ostavjati uključene aparate bez nadzora. Ono što mi takođe nemamo naviku je da nabavimo jedan S aparat sa prahom koji može da ugasi početni požar vrlo jednostavno i to je nabitnija preventiva u našem domu. Sve ostalo zavisi od našeg ponašanja.

Šta ako dođe do požara?

Ako se požar dogodi prvo pozovite 193 , obavestite vatrogasce,  ako brzo stignemo biće manje povređivanja i materijale štete ili ćemo izbeći smrtne slučajeve. Svako osoba starija od 18 godina ima pravo i obavezu da pomogne u gašenju požara, a  ako to ne može da se bezbedno povuče. Ono što bi bilo dobro je da ako je u mogućnosti ugasi struju, a najbitnije od svega je da nemamo ljudskih žrtava i povređivanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading