"ŠTARK" MASNO LAŽE: Napolitanke i štapići NISU POSNI!

Autor: Jelena JOKANOVIĆ - Miljana M. LESKOVAC

Vesti

30.11.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napolitanka posna, stoji napred, a kada se okrene druga strana, piše da sadrži mleko! Čak i kada ste uvereni da se strogo pridržavate posta, često se grdno varate jer se u Srbiji pod oznakom "posno" prodaje i mrsna hrana.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Piše da su posne, a na poleđini da sadrže mleko!

I RUŽEVI MRSNI

Tako se, recimo, omiljeni slatkiš "Štarkove" napolitanke kakao krem reklamiraju kao "slasne, a posne", a ako pažljivo pročitate sitna slova na deklaraciji, piše da može da sadrži tragove mleka. Iako to možda nikada ne biste pomislili, čak i "Štarkovi" štapići mogu u sebi da sadrže mleko. Mogu, ali šta to znači nekome ko strogo drži do posta. Nisu samo "Štarkovi" proizvodi koji se reklamiraju kao posni lažni već i jafa okejk posni keks, koji pored mleka može sadržati i tragove jaja, baš kao i čuveno "Pionirovo" medeno srce, za kojim najčešće posežemo u vreme posta, ali i većina drugih keksova i napolitanki. Čak i testenina koja nosi oznaku "posno" najčešće sadrži jaja u tragovima.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Koga pokušavaju da prevare ovako?

Nutricionista Branka Mirković kaže da više ne možemo biti sigurni da je ono što jedemo posno.

- Problematično je čak i suvo voće. Brusnica i aronija, na primer, često imaju tragove želatina. Ako kupujete tunjevinu i sardinu, neka bude bez dodatka povrća jer proizvođači dodaju mleko u prahu kako bi se sos zgusnuo. Nezahvalno je preporučivati nekome šta od kupovne hrane može da jede tokom posta. Jedini način je da sami kupujemo voće, povrće, ribu i sami pripremimo - ističe Mirkovićeva.

Ona dodaje da mnogi ne znaju da čak i šminkanjem mogu prekršiti post jer pojedini ruževi za usne sadrže sastojke životinjskog porekla.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
I na grisinama piše da su posne

DOVOĐENJE U ZABLUDU

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da je ovo klasičan slučaj obmane potrošača i da bi to trebalo zakonom zabraniti.

To je klasičan slučaj obmane potrošača, što bi trebalo zakonom zabraniti - Goran Papović, predsednik NOPS

- Trgovci svesno koriste i inače veliku potražnju za posnim proizvodima da pod oznakom posno podvaljuju hranu koja sadrži mleko, želatin životinjskog porekla, svinjsku mast, jaja. Tako dovode u zabludu kupce. Uz poštovanje vernika, tu je možda veći problem za one alergične na pojedine sastojke. Mi stalno apelujemo da to treba zakonom zabraniti. Savet potrošačima je da otvore četvore oči i da ne veruju reklami, već da čitaju deklaracije - kaže Papović.

Tim povodom kompanijama smo poslali pitanja zbog čega svoje proizvode reklamiraju kao posne, a mogu sadržati supstance životinjskog porekla, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Posne - ali za malo

Posna trpeza 50 odsto skuplja

Višenedeljni Božićni post kojim se vernici SPC pripremaju za proslavu Božića počeo je juče i traje do 7. januara. Međutim, posna ishrana koštaće vernike bar 50 odsto skuplje jer su prodavci digli cene. Riba je poskupela, pa kilogram svežeg šarana i oslića košta od 400 do 600 dinara, koliko košta i sveža pastrmka. Za kilogram dimljenog šarana potrebno je čak 1.400 dinara, dok je cena smuđa i lignji od 1.100 do 1.300 dinara. Na ceni su i losos i tuna, a za to je potrebno oko 2.500 dinara po kilogramu.

Kućni budžet dosta prazni i suvo i koštunjavo voće. Za samo 200 do 300 grama lešnika potrebno je čak 400 dinara. Ipak, ubedljivo najskuplji su lešnici, koji koštaju do 1.200 dinara po kilogramu. Ko nema za to, neka proba sa smokvama i šljivama, čija se cena po kilogramu kreće od 400 do 500 dinara.

Piše da su posni, a nisu
  • Štark napolitanke
  • Biljni sirevi
  • Jafa okejk keks
  • Pionir medeno srce
  • Testenine
  • Gumene bombone

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Uros

17.04.2020 19:47

Koji li je saban ovo pisao, kaze lepo moze sa sadrzi,jer se pravi u fabrici gde recimo na traci pored ide proizvod sa mlekom