STIŽE NAM POSKUPLJENJE OD JULA: Za OVE namirnice moraćemo da izdvojimo VIŠE PARA!

Autor: Republika

Vesti

19.06.2021

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveža svinjetina se u mnogim mesarama i marketima prodaje po 20 odsto višoj ceni nego pre sedam dana, kada je kilogram koštao od 420 do 440 dinara. Sada treba izdvojiti od 500 do 550 dinara. Ali, nisu još svi prodavci podigli cene.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Foto: Ilustracija

U jednom trgovinskom lancu kažu da to ne nameravaju da učine ni tokom naredne nedelje. Potrašače od sledećeg meseca očekuje i poskupljenje cigarata zbog redovnog usklađivanja akciza. Paklica će koštati 10 dinara više.

Trenutno, kilogram svinjetine u trgovinskim lancima uglavnom košta od 430 na akciji do 540 dinara. Svinjska plećka je od 420 do 520, a za but treba izdvojiti od 500 do 520 dinara. Najkvalitetniji komad mesa je, kao i obično, najskuplji, pa tako file košta od 470 na popustu do 750 dinara, a kare od 550 do 720 dinara, prenose Novosti.

Zoran Matijević, potpredsednik PKS, kaže da je na poskupljenje sveže svinjetine uticao porast cene žive vage.

- U toku poslednje dve nedelje kilogram žive vaga je otišao za oko 20 odsto sada je od 160 do 165 dinara bez PDV-a - navodi Matijević i dodaje - Isto toliko je poskupelo i sveže meso u prodavnicama. Teško je prognozirati šta će se dešavati u narednom periodu. To je živa materija, koja se iz časa u čas menja.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ

On ističe da proizvođačima u poslednjih pet meseci veoma loše ide prodaja, što je dovelo do pada cena. Na to su, kako objašnjava, uticala dva faktora. Jedan je pad potrošnje koji je izazvan okolnostima koji prate pandemiju, manjak turista, događaja i proslava. On ističe da je drugi razlog veliki uvoz gotovih proizvoda, zbog koga domaća industrija nema šta da radi.

- Može se reći da se prodaja poboljšala u poslednjih sedam dana, ali to je kratak period da bi se videla neka tendencija popravljanja situacije, videćemo na čemu će se to završiti - objašnjava Matijević, - Prozvođači svinja i prodavci se nadaju da će otvaranje i popuštanje mera zabrane zbog pandemije da povećaju potrošnju. Leto je uvek bilo period kada su se najviše prodavali meso i mesne prerađevine, mada svi misle da je to zima.

On kaže da su proizvođači svinja trenutno na pozitivnoj nuli i zadovoljni su što ne gube. Ako padne cena, kako ističe, loše je i za farmere i za poljoprivredu cele zemlje.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poskupljuju cigarete

Od 5. jula važe nove, za 10 dinara više cene "Japan tobako internešnala" iz Sente (JTI). Prema cenovniku objavljenom u "Službenom glasniku", njihova najjeftinija paklica koštaće 280, a najskuplja 560 dinara. Očekuje se da i brendovi ostalih proizvođača poskupe za isti iznos u prvoj polovini narednog meseca. Duvandžije se dva puta godišnje usklađuju sa akciznim kalendarom. Predviđeno je da će se specifična akciza uvećavati za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading