SRBI VIŠE UMIRU OD SRPKINJA! Četiri puta više udovica nego udovaca: Šta pokazuje ovaj podatak?

Autor:

Lifestyle

19.06.2021

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca i ta ogromna razilka, između ostalog, govori da muškarci ne vode dovoljno brige o zdravlju, a neki od njih u ruralnim delovima umiru i zbog sitnice, jer se na vreme ne obrate lekaru, izjavila je poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

Satatistika svedoči da nijedna evropska zemlja, osim Rusije, nema tako visok procenat osoba koje su ostale bez bračnog druga.

- Jedan od razloga za takvu ogromnu razliku je i očekivani životni vek žena, duži za pet godina. Žene u proseku žive 78,3 godine a muškarci 73.1 - rekla je Janković za Tanjug i dodala da te činjenice signaliziraju da je važno da se radi na osnaživanju muškaraca.

Podatak, kako kaže, ukazuje i da muškarci ne vode dovoljno računa o zdravlju, zanemaruju ga, ponekad umiru od sitinca.

- Kako je jedan čovek u istraživanju o položaju starih rekao - u selu čovek umre zbog sitnice, sramota ga je da ide kod lekara. Problem počne od tačkice zavši se teškom gangrenom i ode - rekla je Janković i dodala da nije redak slučaj da ljudi iz ruralnih krajeva nemaju ni koga da pozovu kada im je zdravlje narušeno.

Poverenica je navela i još jednu stvar - da su samo u 2019. godini u saboraćaju poginula 404 muškaraca. Dodala je da je u tom periodu iako je puno urađeno na bezbednosti saobraćaja stradalo i 130 žena.

RepublikaFoto: unsplash.com
Foto: Ilustracija

Kako kaže, iz ovoga vidimo da postoji rodna komponenta, što ukazuje i na rezultat patrijarhalnih obrazaca ponašanja - "nisi muškarac ako brzo ne voziš"

Zato je, dodaje, nepohodno da se govori o politikama koje jednako govore o poboljšanju života muškaraca i žena.

Prema istraživanjima, statistici doprinosi i činjenica da udovice ređe od udovaca ulaze u novu bračnu zajednicu.

Procenjuje se da na celom svetu postoji oko 300 miliona udovica, a gotovo deset odsto ih živi u izuzetnom siromaštvu. U mnogim zemljama biti udovica je sramota, a zlostavlajne koje doživljavaju UN smatraju među najozbiljnijim kršenjima ljudskih prava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Slobodan

19.06.2021 07:41

Srpkinje psihički uništavaju svoje partnere. Ja to lično osećam u svojoj okolini.