JOŠ UVEK IMATE VREMENA DA SE VAKCINIŠETE: Evo kada stiže epidemija gripa

Autor: Blic, Republika

Vesti

29.11.2017

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tek za dve nedelje možemo očekivati da se virus gripa pojavi u Srbiji, kada bi moglo da dođe do povećanje broja gripoznih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ima još vremena da se najosetljiviji vakcinišu na vreme 

Zato još ima vremena da se najosetljivi zaštite vakcinom, koje je ostalo još nešto više od 70.000 doza.

Broj vakcinisanih ove godine je dobar, s obzirom na to da je već utrošeno oko 70 odsto vakcina na nivou cele zemlje, pokazuju podaci Instituta "Batut". U Beogradu je, na primer, utrošeno čak 85 odsto vakcina protiv gripa, pa se može očekivati da u pojedinim gradovima cepiva više nema ili je ostalo još po koja doza.

Ono što je poznato među stručnom javnošću jeste da su prošle godine desile male izmene virusa H3N2, koje su prvi put ustanovljene u Italiji, ali je utvrđeno i da se takav izmenjen virus kasnije širio i u drugim zemljama. Takav virus cirkulisao je ove godine na južnoj hemisferi.

Mutacija koja se dogodila na H3N2 najviše zabrinjava stručnjake, jer prve godine kada se pojavi među ljudima, virus bude blaži, ali zato sledeće sezone može da bude jačeg intenziteta, što bi mogao da bude slučaj ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading