NA NAPLATU STIŽE 22 MILIONA EVRA TITOVOG DUGA! Otplaćivaćemo ga još 20 godina

Autor:

Vesti

10.06.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Srbije plaćaće Titove dugove još tačno 20 godina, a već sledeće nedelje na naplatu nam stiže više od 20 miliona evra.

RepublikaFoto: pixabay.com

U utorak 15. juna je rok za plaćanje 22,14 miliona evra Svetskoj banci, piše Blic. Reč je o takozvanom Konsolidacionom zajmu B, a u okviru junske rate 4,2 miliona evra čini kamata, a 17,87 miliona evra je glavnica.

Poslednje rate kredita koje je „stara Jugoslavija“ uzimala sedamdesetih i osamdesetih godina dospevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan ceh veći je od 1,7 milijardi evra, piše Blic.

Inače, Srbija će tokom ove godine platiti ukupno 241,8 miliona evra za kredite uzete još u vreme bivše Jugoslavije. Dugove SFRJ vraćaćemo Pariskom klubu, Svetskoj banci, ali i Kuvajtu.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Government of India
Tito

I ove godine, baš kao i prethodnih, moraćemo da plaćamo ceh udobnog života, dobrih plata i jeftinih kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina. I ove godine, ali i mnogo narednih na naplatu nam praktično stižu zajmovi koje su od evropskih i svetskih finansijskih institucija uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Veselin Đuranović.

I to nije sve, jer će Srbija do kraja godine morati da otplati i kredite koje je 1989. od Kuvajta pored Milke Planinc uzimao i tadašnji premijer Branko Mikulić.

Olakšavajuća okolnost za ovu godinu je što smo sredinom januara otplatili poslednju ratu kredita prema Kini, “tešku” skoro 4 miliona evra. Tako više nemamo obaveze u okviru zajma koji je 1999. godine uzeo Mirko Marjanović, premijer Slobodana Miloševića.

Prethodnih godina u proseku smo vraćali i do 340 miliona evra godišnje. Otplatili smo sav dug prema Londonskom klubu, a godinu dana ranije i obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, odnosno Evropskoj uniji.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba smo dobili 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde…

Krediti su tih godina prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija. Oko 1978. Srbija je bila minimalno zadužena, a do tada se u zemlju slivalo dosta novca od doznaka. Vremenom su, međutim, takvi prihodi bili sve manji, ali su potrošačke navike ostale iste. Tada se krenulo sa zaduživanjem, a kamate su išle i do 7 odsto godišnje.

Komšije otplatile kredite

S druge strane, Hrvatska i Slovenija otplatile su kredite koje su uzimale za vreme Tita. Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre 12 godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona godinu dana kasnije. Susedi su u celosti otplatili i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svetskoj i Evropskoj investicionoj banci.

Još odgovorniji u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara oni su isplatili 1995. godine, prenosi Blic.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading