OVO SU NAJTEŽE NEŽELJENE REAKCIJE NA VAKCINE U SRBIJI: Od 989 nuspojava, 9 je težih!

Autor:

Vesti

09.06.2021

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pavle Zelić izneo podatke o neželjenim reakcijama na vakcine protiv korone u Srbiji!

RepublikaFoto: Tanjug

Imunizacija u Srbiji traje već oko šest meseci, građanima su na raspolaganju četiri vakcine protiv korone, a Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva je gostujući na K1 ispričao sve o neželjenim reakcijama.

- Prema poslednjem izveštaju, ukupno je 989 slučajeva neželjenih reakcija od prvog dana primene svih vakcina u Srbiji. To su uglavnom blage neželjene reakcije, bol na mestu primene, otok... Ukupno je devet slučajeva da je Nacionalni stručni tim za utvrđivanje neželjenih reakcija doneo zaključak o uzročno-posledičnoj vezi između vakcine i nekog ozbiljnijeg poremećaja – alergijske reakcije koje nisu izazvale stanje anafilaktičkog šoka. To je sve što se lečilo i prošlo u nekoliko dana, imali smo reakciju limfnih žlezda, hematom kod izuzetno starog pacijenta, ništa zabrinjavajuće. Ove ozbiljnije komplikacije, kojih je bilo manje od jedan odsto, nisu zahtevale ni hospitalizaciju, niti su ostavile posledice - naveo je Zelić.

Zelić je, računajući odnos neželjenih reakcija i ukupnog broja vakcinisanih makar jednom dozom, izračunao da se nuspojava javlja na 4.823 date vakcine, tj. da je učestalost 0,0002

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading