DEČJA BOLNICA TIRŠOVA TOKOM NAJGOREG TALASA KORONA VIRUSA NIJE ODBILA NIJEDNO DETE: Posetili smo kliniku u kojoj više nema NIJEDNOG kovid pacijenta

Autor: Republika

Vesti

08.06.2021

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klinika iako u samom piku pandemije korona virusa nije bila kovid bolnica, ali one najteže pacijente kojima je bila potrebna lekarska nega odmah su zbrinjavali

RepublikaFoto: Republika.rs, ST/Nebojša Mandić

Dečja bolnica "Tiršova", nakon burnih godinu dana i rada u uslovima na koje nisu bili spremni, vraćaju se u ustaljeni način rada. Iako tokom pandemije korona virusa, nisu bili označeni kao ustanova koja brine o kovid pacijentima, ipak su zbrinjavali najteže pacijente koji su odmah bili primani u njihovu ustanovu, dok oni sa boljom kliničkom slikom upućeni su na lečenje u KBC Dragiša Mišović. 


Direktor klinike dr. Siniša Dučić, za portal Republika.rs ističe da su sve specijalističke ambulante rade punom parom, kao i da u njihovoj ustanovi trenutno nema ni jedan kovid pacijent. 

- Slobodno mogu reći da mi danas radimo punom parom. Početkom pandemije smo reducirali operacioni program mi specijalističke preglede zbog epidemioloških mera. Ali, moram naglasiti da sve što je bilo hitno i što je moglo da ugrozi na bilo koji način kvalitet lečenja odmah se zbrinjavao takav pacijent. Sada radimo punom parom sve specijalističe ambulante rade. Operativni program radio kao i pre kovid pandemije, naravno uz sprovođenje epidemioloških emra na najvećem mogućem nivou - rekao je dr. Dučić za Republiku. 

Foto: Direktor klinike dr. Siniša Duči
Direktor klinike dr. Siniša Dučić

Direktor Dučić takođe ističe da je posebno ponosan na svoje kolege i zaposlene jer u ovom trenutku procenat vakcinisanih na ovoj klinici je oko 80%. 

- Moram reći da je jedan od najvećih razloga za vakcinaciju naših zaposlenih bio iz lične bezbednosti  i bezbednosti svoje porodice. Ali, ono što je posebno bitno zbog odnosa prema pacijentu. Skoro 80% zaposlenih je vakcinisano. Veliki broj medicinskih sestara je vakcinisan, onaj broj koji nije vakcinisan je rezlog jer su već preležali kovid infekciju. U dečjoj klinici u smislu imunizacije ide apsolutno dobro. 

Načelnik dečje pedijatrije prof. dr. Vojislav Parezanović ističe da kad dođe pravo vreme i mlađa populacija treba da se vakciniše. 

Foto: prof. dr. Vojislav Parezanović
prof. dr. Vojislav Parezanović

- Bilo koji lek ili vakcina koji se nov otkrije mora da prođe jednu određenu fazu. prvo na eksperimantalnim životinjama, zatim na dobrovoljcima, pa onda na odraslima. Kada se završi ispitivanje na odraslima, onda se radi ispitivanje na deci. U početku niko nije pominjao dečji uzrast, jer nije bila dovoljno ispitana vakcina. Onda se pomerila ta starost koja se vakciniše, sada je pomereno već od 16. godina, a pojedine vakcine su dobile saglasnost za starost od 12. do 16. godina. što se tiče potrebe naravno da bi trebalo da se svi vakcinišu, jer to je kao i druga kontegiona bolest. Sa druge strane deca dobijaju i druge vakcine, apsolutno nije kontraindukovano da dobije vakcinu. Prema tome, verovatno će u jednom momentu biti preporučena vakcina i za mlađi uzrast i apsolutno je ispravno da i deca budu vakcinisana - priča prof. Perezanović. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading