UMETNIČKA DELA PAJE JOVANOVIĆA PRODATA NA AUKCIJI U BEČU ZA PRAVO BOGATSTVO

Autor:

Vesti

07.06.2021

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na aukciji slika koja je održana danas u glavnom gradu Austrije, Beču pored brojnih remek dela raznih umetnika našla su se i dva primerka našeg najpoznatijeg slikara Paje Jovanovića i upravo ta dva su prodata po vrtoglavo visokoj ceni.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Paja Jovanović

Paja Jovanović je uglavnom slikao istorijske kompozicije, a ona koja su najpoznatija su: "Seoba Srba" pod Arsenijem III Čarnojevićem kao i "Bitka u Teutoburškoj šumi", "Ženidba hercoga Ferija IV s Jelisavetom Habzburškom", "Takovski ustanak" koji je poručio lično kralj Milan Obrenović, "Proglašenje Dušanovog zakonika", "Krunisanje cara Dušana", "Borba Petlova" za koju je dobio zlatnu medalju, a tu si i "Guslar", "Kićenje neveste", "U zasedi", "Arbanas“, "Izdajica", "Umir krvi"…

Dva umetnička dela koja su se našla na ovoj aukciji su "Stražar" čija se procena vodila između 20.000 i 30.000 evra i "Albanski ratnik" 12.000 - 16.000 evra. Obe umetnine su rad ulja na platnu.

Foto: printscreen
Stražar - Umetničko delo Paje Jovanovića

"Stražar" čije je poreklo manje poznato prodat je za neverovatnih 110.000 evra dok je "Albanski ratnik" postao vlasništvo anonimnog kupca za 38.000 evra.

Zanimljivo je poreklo slike "Albanski ratnik" koja je svoje vlasnike menjala čitav jedan vek, tačnije 109 godina.

Foto: printscreen
Albanski ratnik - umetničko delo Paje Jovanovića

Prvo je pripadala Francu Jozefu I (1830-1916), potom njegovoj ćerki nadvojvotkinji Mariji Valeri (1868-1924) odatle poreklom do njenog supruga nadvojvode Franca Salvatora von Ostereich-Toskana (1866-1939), odatle spuštanjem do svoje druge supruge Melanie von Habsburg-Lothringen, rođene Frein von Risenfelds.

Foto: printscreen
Umetnička dela Paje Jovanovića među prodatim slikama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading