INSTITUT ZA MAJKU I DETE DOBIO DONACIJU VREDNU ČAK 750.000 EVRA! Još veće izneđenje je i ko je poklonio toliki novac! SLUČAJ BEZ PRESEDANA!

Autor: Republika

Vesti

07.06.2021

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U činu bez presedana, Institutu za majku i dete je javljeno da im stiže donacija vrednu 750.000 evra.

RepublikaFoto: printskrin/youtube

Bilo je to ne toliko davne 2016. godine, bilo - pa se zaboravilo. 

Donator nije bio neki poznati glumac ili sportista, donatori su bili baka i deka Đuro i Ilinka Trifunović, ljudi koji ne samo da nisu živeli u Srbiji, nego su u vihoru balkanskih previranja otišli daleko od nje.

- Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju vrednu 750.000 evra, koju je testamentom zaveštao bračni par srpskog porekla iz Kanade Đuro i Ilinka Trifunović, a ta sredstva su uložena u uređenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme - glasila je vest.

Trifunovićevi su poreklom sa Kosova, odakle su u Kanadu otišli posle Drugog svetskog rata.

- To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu - rekao je tada dr Radoje Simić.

Testamentom su svoju životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

Neverovatna ljubav

Trifunovići nisu bili tek neki par. Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dve sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đura imali su decu, unučiće i praunučuće ali su odlučili da nakon njihove smrti novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj deci.

Zahvaljujući njima Institut za majku i dete potpuno je obnovio odeljenje dečije patologije, jedino odeljenje dečije patologije na Balkanu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading