Klix: Građani BiH vakcinišu se u Srbiji dok je Zetra zatvoren

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

06.06.2021

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok se u Srbiji ovog vikenda odvija masovna vakcinacija državljana Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je pauza u procesu imunizacije, piše Klix.ba.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Red za vakcinu

Portal navodi da su se državljani BiH vakcinisali, između ostalog, u Loznici i Priboju i da mogu da izaberu vakcinu koju žele - Fajzer ili Sinofarm.

S druge strane, tokom vikenda u Sarajevu nema vakcinacije.


Danas je saopšteno da će porodični lekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, kao i da će spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka.

- Kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova će dobiti obaveštenje o terminu za vakcinaciju - rečeno je u Domu zdravlja Kantona Sarajevo.

Klix podseća da Federacija BiH nije nabavila vakcine direktnim pregovorima, već koristi one koje stižu putem programa Kovaks ili kao donacije drugih zemalja.

Vakcine koje stižu raspoređuju se kantonima, koji vrše imunizaciju dok ne potroše doze, pa se zato vakcinacija često prekide.

S druge strane, Srbija je nabavila najveći broj vakcina direktnim pregovorima i osim građana BiH, u Srbiji mogu da se vakcinišu i svi državljani Severne Makedonije koji to žele, podseća Klix.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading